Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Odjeli

AV odjel

Audiovizualni odjel osnovan je 1997. godine kao višenamjenski odjel Muzeja suvremene umjetnosti. Odjel u svojim prostorima producira, obrađuje i pohranjuje audiovizualnu građu s područja likovnih umjetnosti. Također sakuplja, obrađuje i prezentira audiovizualnu dokumentaciju vezanu uz djelovanje pojedinaca, grupa i institucija s područja suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i izvan nje.

Unutar djelatnosti Muzeja suvremene umjetnosti Odjel dokumentira i arhivira sve muzejske aktivnosti (izložbe, predavanja, seminari, pedagoška djelatnost...), te priprema za prezentiranje vizualnu dokumentaciju svih muzejskih odjela. Zajedno s Odjelom dokumentacije i Odjelom marketinga, voditeljima Zbirke filma i videa i Zbirke medijske umjetnosti, podupire produkciju filmova i videoradova.

Odjel izrađuje audiovizualni dokumentacijski materijal s godišnjom muzejskom produkcijom, te obrađuje muzejski fundus na digitalnim formatima za potrebe dokumentacije i reprodukcije. Prikupljena i producirana građa se postupno stručno obrađuje, digitalizira i informatički katalogizira da bi bila dostupna korisnicima. Od 1990. sistematično se prati i snima cjelokupna djelatnost MSU-a, a redovito se prate i ostala suvremena likovna zbivanja u Hrvatskoj i u svijetu, tako da arhiv Odjela trenutno broji više od 300 jedinica s područja suvremene likovne produkcije.

Audiovizualni odjel započeo je 2002. u koprodukciji s Art-filmom izradu biografskih filmova istaknutih hrvatskih likovnih umjetnika i umjetničkih grupa. Do danas je snimljeno nekoliko filmova (Exat 51 i konstruktivističke tendencije u hrvatskoj umjetnosti, Vjenceslav Richter, Jakov Bratanić).

Voditeljica odjela: Ivana Kancir, kustosica
e-mail: ivana.kancir@msu.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.