Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Odjeli

Pedagoški odjel

msu edukacija
msu edukacija je zajedničko ime za programe Pedagoškog odjela MSU-a koji osmišljava i provodi raznovrsne aktivnosti, među kojima su kreativne radionice, umjetničko edukativni programi, susreti s umjetnicima, stručna vodstva, predavanja, okrugli stolovi, simpoziji, interdisciplinarni projekti, EU projekti...

Programi msu edukacije su namijenjeni svima – od djece i mladih do osoba treće životne dobi, a osnovna svrha im je približiti suvremenu umjetnost širokoj publici i učiniti Muzej ugodnim mjestom boravka te kreativnog i poticajnog okruženja za posjet svakog pojedinca. Veliku većina programa izvode naši kustosi i muzejski pedagozi, ali surađujemo i s brojnim vanjskim stručnjacima edukatorima kako bismo omogućili što raznovrsnije programe i što poticajnije iskustvo našim posjetiteljima.

U nastavku pročitajte više o redovitim i posebnim programima Pedagoškog odjela MSU-a i kako se uključiti...


REDOVITI PROGRAMI

msu stručna vodstva

Akcenti iz Zbirki u pokretu
Uz izložbu (ne)stalnog postava Zbirke u pokretu, za skupine posjetitelja osigurana su stalna stručna vodstva nazvana Akcenti iz Zbirki u pokretu u trajanju od 45 minuta pon-ned u 16 sati i subotom u 17 sati.
Prema prethodnoj najavi na e-mail: edukacija@msu.hr moguće je osigurati i vodstvo u drugim terminima.

vodstva uz povremene izložbe
Uz povremene izložbe za skupine posjetitelja, osigurana su stručna vodstva pon-ned u 15 sati i subotom u 16 sati, u trajanju od 45 minuta. Prema prethodnoj najavi na e-mail: eduakcija@msu.hr moguće je osigurati i vodstvo u drugim terminima.

vodstvo 60+
Besplatno stručno vodstvo po povremenim izložbama za posjetitelje 60+ i umirovljenike moguće je prema prethodnom dogovoru i najavi putem e-maila: edukacija@msu.hr, s naznakom „Vodstvo 60+“.

msu kreativne radionice
U dvorani Školica u prizemlju zgrade, subotama organiziramo kreativne i edukativne radionice za djecu, u koje se prve subote u mjesecu mogu uključiti i roditelji te bake i djedovi. Radionice su vezane uz određena umjetnička djela iz Muzejskog fundusa, ili pak uz radove na trenutnim izložbama, te pružaju zabavno i edukativno iskustvo našim najmlađim posjetiteljima.

Sudjelovanje u radionicama je besplatno. No, zbog ograničena broja sudionika, potrebno je prijaviti se unaprijed na e-mail adresu: edukacija@msu.hr.

msu avantura
msu avantura je umjetničko-edukativni program u trajanju tri školska sata namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Temeljen je na „Projektu povezivanja školskog kurikuluma nastave likovne umjetnosti i Muzeja suvremene umjetnosti“; navedeni projekt dobio je preporuku Grada Zagreba i odobren je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Cilj projekta jest približavanje umjetnosti i kulture mladima kroz susrete s originalnim umjetničkim djelima prilagođen školama u kojima se provodi program iz nastavnih predmeta: Likovna kultura, Likovna umjetnost, Povijest likovne umjetnosti i srodni.

Provođenje edukativnih radionica u trajanju 135 minuta podijeljeno je na tri cjeline. Prva u trajanju od 45 minuta obuhvaća stručno vodstvo kroz stalni postav MSU-a naziva Zbirke u pokretu s naglaskom na umjetnička djela, umjetnike i pojmove navedene u školskom planu i programu. Naredni školski sat posvećen je učeničkoj kreaciji rada inspiriranog umjetničkim djelima za koji je MSU pripremio potrebni radionički materijal. Treći školski sat rezerviran je za završnu prezentaciju usvojenog gradiva i kreativnog rada učenika, nakon čega slijedi neizostavan spust toboganom umjetnika Carstena Höllera.

Osim edukacije i razvoja kreativnih procesa kod djece i mladih ovim projektom nastojimo razvijati interes za posjećivanje muzejsko-galerijskih ustanova te potaknuti razvoj građanske i kulturološke kompetencije.

Cijena ulaznice za projekt Avantura u muzeju je 30 kuna po učeniku.

Osoba za kontakt u vezi Projekta: dr.art. Ivana Gorički, tel. 016067704, ivana.goricki@msu.hr.

POSEBNI PROGRAMI

msu susreti
Kroz povremene izložbe vodi vas umjetnica ili umjetnik, razgovarajući ili o svom umjetničkom radu i opusu, ili o određenoj temi vezanoj uz pojedina društvena i umjetnička događanja. Susreti s umjetnicima se organiziraju kao dio popratnih programa izložbi, srijedama u 17 sati.

klub mladih msu (KMMSU)
klub mladih msu osnovan je u lipnju 2016. u sklopu projekta Translocal: Museum as Toolbox, a svoj rad nastavlja i nakon završetka istoimenog projekta. KMMSU okuplja skupinu mladih osoba između 15 i 25 godina koje mentorice MSU-a educiraju o suvremenoj umjetnosti i kulturi, značaju, ulozi i radu Muzeja u današnjem vremenu, te potiču na aktivno sudjelovanje u osmišljavanju i izvedbi pojedinih programa iz različitih područja muzejskih djelatnosti. Članove Kluba povezuje znatiželja i interes za umjetnost, te kroz zajedničke aktivnosti i diskusiju raspravljaju o tome kako bi trebao izgledati jedan muzej budućnosti koji će mladim ljudima postati draga i uzbudljiva destinacija.

Neke od aktivnosti Kluba su razgovori s umjetnicima, okrugli stolovi, vodstva i druge aktivnosti osmišljene od mladih za mlade. Iz posve osobnog ugla, članovi Kluba odabiru teme koje će dublje istraživati i o kojima će raspravljati nastojeći potaknuti mladu i širu publiku na reakciju ili polemiku.

Mentorice KMMSU-a:
Sonja Barbarić
Ana Škegro

Prijava za sudjelovanje u Klubu moguća je putem Poziva koji se objavljuje dva puta godišnje.

Facebook stranica KMMSU: www.facebook.com/klubmladihmsu/

Instagram profil KMMSU: www.instagram.com/klubmladih.msu/

msu inkluzija
Uključivanje, kao i osluškivanje potreba posjetitelja s invaliditetom i svih onih kojima je muzej dosad bio nedostupno mjesto, zadaća je kojoj se rado posvećujemo. U cilju podizanja svijesti, MSU se u svojim edukativnim programima okreće svim posjetiteljima, nastojeći svojim programima posebno potaknuti ranjive i deprivilegirane skupine na uključivanje i aktivno sudjelovanje. Prema najavi i individualnim potrebama posjetitelja osigurat ćemo posebna vodstva u suradnji s vanjskim stručnjacima. U želji da Muzej učinimo dostupnim svima, da osiguramo pristup koji će povezati sve posjetitelje, otvoreni smo za prijedloge i stručnu pomoć srodnih udruga. Pozivamo vas da nam pomognete da naše programe učinimo zanimljivima i dostupnima svim posjetiteljima.

msu volonteri
Imaš nekoliko sati slobodnog vremena tjedno i želiš ih provesti na kreativan način provesti? Ukoliko želiš postati dijelom dinamičnoga tima Pedagoškog odjela, prijavi se na edukacija@msu.hr za program volontiranja u Muzeju – pošalji svoj životopis i motivacijsko pismo i naš tim će ti se javiti s pozivom na razgovor. Pripremit ćemo te za vođenje (ne)stalnim postavom Zbirke u pokretu i privremenim izložbama, kao i za suradnju u mnogim drugim programima. Zahvalni smo ti na povjerenju i obećajemo da će ti „pogled iznutra“ omogućiti novu, uzbudljivu vizuru suvremene umjetnosti i Muzeja.

KONTAKTI Odjela za pedagošku djelatnost MSU:

Dodatne informacije: edukacija@msu.hr

Daniela Bilopavlović Bedenik
kustosica
daniela.bilopavlovic@msu.hr

dr. art. Ivana Gorički, prof.likovne kulture
muzejska pedagoginja – pripravnica
ivana.goricki@msu.hr

Ana Škegro
kustosica, voditeljica Odjela za pedagošku djelatnost
ana.skegro@msu.hrUpozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.