Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Odjeli

Pedagoški odjel

EDUAKCIJA (EDUACTION)
Što je Eduakcija?
Eduakcija je skupno ime za programe Pedagoškog odjela Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Tim pomalo razbarušenim nazivom želimo naglasiti akciju kao važan dio učenja u muzeju. Upravo u Eduakciji organiziramo i provodimo brojne edukativne akcije, među kojima su: kreativne radionice i igraonice, susreti s umjetnicima, stručna vodst­­va, kratke prezentacije, predavanja, seminari, simpoziji, interaktivni i online projekti...

UKLJUČIVANJE (INCLUSION)

Komu su namijenjeni programi EDUAKCIJE?

Programi Eduakcije namijenjeni su svim posjetiteljima - od djece predškolske dobi do posjetitelja treće životne dobi. Od onih koji prvi put dolaze u Muzej do stručnjaka na području umjetnosti. Od djece koja su došla u društvu odraslih, roditelja, skrbnika, odgajatelja, do programa za odrasle, koji nipošto ne isključuju djecu. Cjeloživotno učenje nije mučenje. Uključivanje, kao i osluškivanje potreba posjetitelja s invaliditetom i svih onih kojima je muzej dosad bio nedostupno mjesto, zadaća je kojoj se rado posvećujemo.

ZNANJE I VIŠE OD TOGA (LEARN & MORE)

Koji je naš cilj?

Naš je cilj poduprijeti vašu kreativnost, osnažiti vašu maštu, potaknuti znatiželju i potrebu za stjecanjem novih znanja. Također, želja nam je ohrabriti vas da ta iskustva podijelite s nama. Programima Eduakcije želimo vam omogućiti i olakšati razumijevanje i uživanje u suvremenoj umjetnosti. Ne želimo tek poučavati o lijepome, nego u suradnji s vama aktivno djelovati - i kritički se odnositi prema okolini - od vlastitog dvorišta do svijeta koji nas okružuje.

Kako se možete uključiti u programe Eduakcije?
U programe Eduakcije možete se uključiti prijavom na našu e-mail adresu: eduakcija@msu.hr na telefon +385 (1) 605 2700 ili faks +385 (1) 605 27 98
Kustosice i kustosi Pedagoškog odjela, kao i naše brojne suradnice i suradnici, trudit će se da vaš boravak u Muzeju proleti u trenu i da jedva čekate novu eduakciju.

Sudjelovanje u programima Eduakcije besplatno je. Za pojedine programe, zbog ograničena broja sudionika, potrebno je prijaviti se unaprijed.

KRETANJE I UČENJE / TOURS & WALKS

Koji su naši redoviti programi?

Stručna vodstva Akcenti iz Zbirki u pokretu

Za skupine posjetitelja uz izložbu Zbirke u pokretu, izbor iz Kolekcije MSU-a, osigurana su stalna stručna vodstva nazvana Akcenti iz Zbirki u pokretu u trajanju od 45 minuta u 13 i 17 sati. Vodstva na engleskom jeziku - uz prethodnu najavu.

Govorite li suvremenu umjetnost? / Do You Speak Contemporary Art?
sat likovne kulture u MSU - stručna vodstva za učenike i studente

U stručnom vodstvu stalnim postavom MSU-a, koji smo nazvali „Govorite li suvremenu umjetnost?“, učenike i studente vodimo kroz nezaobilazna mjesta, umjetničke pojave i djela koja govore specifičnim jezikom suvremene umjetnosti za koji nam je ponekad dobrodošao prevoditelj ili tumač. Za razumijevanje nekog jezika potrebno je prije svega poznavati vokabular, stoga je ovako osmišljeno vodstvo, svojevrstan tečaj jezika suvremene umjetnosti, posebno značenje dati tumačenjima pojmova i termina kao što su ready-made, instalacija, interakcija, videoinstalacija, performans, akcija, hepening, agitacija, konceptualna umjetnost... Vodstvo traje 45 minuta kao i školski sat.

Mojim očima (From My Angle)

Naziv je programa u kojem mladi suradnici Eduakcije na neformalan način vode mlade posjetitelje izložbom Zbirke u pokretu. Iz posve osobnog ugla, oni odabiru tek nekoliko djela iz postava koja im se sviđaju ili ne sviđaju i govore o svom doživljaju umjetničkih djela, nastojeći potaknuti mladu publiku na reakciju, raspravu ili polemiku. Vodstvo Mojim očima traje 30 minuta.
Unajmite i vi svojega vodiča prijavom za program Mojim očima na eduakcija@msu.hr

Stručna vodstva uz povremene izložbe

Uz povremene izložbe za skupine posjetitelja osigurana su stručna vodstva u 12 i 16 sati, u trajanju od 45 minuta. Prema prethodnom dogovoru moguće je osigurati i vodstvo na engleskom jeziku.


Tematska šetnja


Kroz Zbirke u pokretu vodi vas umjetnica ili umjetnik, kritičarka ili kritičar, kustosica ili kustos. Oni izabiru temu koja ih posebno intrigira, otvarajući neki problem u suvremenoj umjetnosti, primjerice: Zašto se suvremeni umjetnici koriste radikalnim pristupima u umjetnosti?, Humor i dosjetka u suvremenoj umjetnosti, Najčudnija djela u postavu, Najkontroverznija djela u postavu i sl. Vjerujemo da će ovaj razgovor s umjetničkim profesionalcima pomoći da se mnoge tajne i mitovi vezani uz suvremenu umjetnost razotkriju te da ćete pritom uživati u polusatnoj šetnji izložbom.

Audiovodič Akcenti (na hrvatskom i engleskom jeziku)

Za individualne posjetitelje osigurali smo audiovodiče na hrvatskom i engleskom jeziku. U audiovodiču Akcenti / Highlights fokusirana su 133 djela s izložbe Zbirke u pokretu, koja vam se predstavljaju kratkim i zanimljivim interpretativnim tekstovima kustosica i kustosa MSU-a i kritičara i kritičarki, suradnika Muzeja. Kretanjem kroz postav s audiovodičem oko vrata, uključujete priču o djelu o kojem želite saznati više iz pera stručnjaka, a šetnja izložbenim dvoranama priskrbljuje zanimljivo medijsko iskustvo.
Cijena audiovodiča: 10 kn

Vodstvo 60+

Besplatno stručno vodstvo po povremenim izložbama za posjetitelje 60+ i umirovljenike.

U fokusu

Svake prve besplatne srijede u mjesecu u 17 sati u desetominutnom izlaganju kustosa i suradnika Eduakcije, u programu U fokusu, izdvajamo i predstavljamo pojedino djelo iz Kolekcije MSU-a koje nije osvijetljeno u audiovodiču Akcenti. Kratka izlaganja zamišljena su kao njegova dopuna, koja omogućuje stalnu pokretljivost i promjenu što je sugerira i sam naziv izložbe Zbirke u pokretu.

Nulti sat

Konzultacije, sastanci, predavanja za učitelje, nastavnike i profesore kao važne posrednike između škole i muzeja odvijaju se redovito radnim danom, od ponedjeljka do petka, od 13 do 14 sati. Sva pitanja i prijedloge vezane uz našu suradnju s obrazovnim ustanovama možete nam uputiti mailom na adresu Eduakcija@msu.hr ili naprosto doći k nama u vremenu nultog sata. Također, rado ćemo se odazvati i doći do vas u vaše obrazovne ustanove u tom terminu.

Pristup (Access)

U želji da Muzej učinimo dostupnim posjetiteljima s invaliditetom, da osiguramo pristup koji će povezati sve posjetitelje, razvili smo suradnju s nekoliko udruga i pojedinaca.
Svakoga prvog četvrtka u mjesecu, u 17 sati u suradnji s Hrvatskom udrugom gluhoslijepih osoba Dodir, osigurali smo stručno vodstvo na znakovnom jeziku za osobe oštećena sluha. Prema najavi i individualnim potrebama posjetitelja osigurat ćemo i posebna vodstva za gluhoslijepe osobe.
Otvoreni smo za prijedloge i stručnu pomoć srodnih udruga. Pozivamo vas da nam pomognete da naše programe učinimo zanimljivima i dostupnima svim posjetiteljima.

Zimzeleni klub

U okviru Zimzelenog filmskog kluba, posebno osmišljenog programa za umirovljenike i osobe s invaliditetom, svaki mjesec održava se projekcija filma i posjet izložbi za cijenu od 10 kuna.

KREATIVNE RADIONICE SUBOTOM

Svake subote u našem edukativnom prostoru Školica u prizemlju zgrade, od 15 do 17 sati organiziramo kreativne radionice i igraonice za djecu, u koje se mogu uključiti roditelji, skrbnici i ostala rodbina. Kod kuće je najgore, kazao je čuveni satiričar Ephraim Kishon, a mi se slažemo s njime. Zato dođite u Školicu jer naše radionice vode iskusne i drage tete i stričeki, umjetnice i umjetnici, likovni i kazališni pedagozi, plesači, glazbenici, lutkari, mađioničari...

Koji su naši posebni programi?

MOBILNI MUZEJ (OUT-REACH )

Put pod noge

Programom Put pod noge želimo doći do publike kojoj je uskraćen posjet muzeju zbog različitih životnih okolnosti: bolesti, starosti, siromaštva, etničke diskriminacije... Na taj način nastavljamo s našim programima u kojima želimo združiti kreativnost i solidarnost, a naši timovi umjetnika, kazalištaraca, plesača i muzejskih pedagoga putuju izvan muzeja, onamo gdje želimo pridonijeti boljem razumijevanju drugih, uvažavanju i toleranciji. Ukratko: želimo pridonijeti osjećaju da smo potrebni jedni drugima i da nismo sami.

BEZ OGRANIČENJA BRZINE / EDUKATIVNE RADIONICE U ZBIRCI RICHTER

Avanture Vita i Nade ime je našeg prvog interaktivnog CD ROM-a namijenjenog najmlađoj publici, posebno osmišljenog uz našu Zbirku Richter, Donaciju Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter. Od sada su Vito i Nada i njihove avanture povezane s učenjem i otkrivanjem umjetnosti dostupne i na muzejskoj web-adresi. Mali i veliki posjetitelji naše internetske adrese www.msu.hr/vito-i-nada u igri i kreativnim vježbama mogu saznati mnogo zanimljivih stvari o djelu svestranog umjetnika i arhitekta Vjenceslava Richtera. Ali također, potaknuti tim otkrićima, krenuti u posjet Zbirki uživo, na njezinu stvarnu adresu u Zagrebu, Vrhovec 38.

Program volontiranja

Volim, voliš, volimo MSUeandar!

Imaš nekoliko sati slobodnog vremena tjedno i želiš ih na kreativan način provesti i darovati drugima? Zašto ne posjetiteljima MSU-a? Ukoliko želiš postati dijelom dinamičnoga tima Eduakcije, a imaš više od 17 godina, prijavi se na eduakcija@msu.hr za program volontiranja u Muzeju. Ovdje ćemo te pripremiti za vođenje izložbom Zbirke u pokretu i povremenim izložbama, kao i za suradnju u mnogim drugim programima Eduakcije. Zahvalni smo ti na povjerenju i obećajemo da će ti pogled iznutra omogućiti novu, uzbudljivu vizuru suvremene umjetnosti i Muzeja. Meandrirajmo zajedno!

Voditeljica projekta Eduakcija: Ana Škegro, kustosica, e-mail: ana.skegro@msu.hrUpozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.