Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Odjeli

Odjel zaštite građe

Odjel zaštite građe Muzeja suvremene umjetnosti osnovan je 1999. godine. Bavi se preventivnom zaštitom, konzervacijom i restauracijom umjetnina te istraživanjem materijala, tehnika i tehnologija primijenjujući ih na fundus MSU-a.

Umjetnine koje čine fundus MSU-a velikim su dijelom izrađene od nestandardnih materijala i netradicionalnom tehnologijom. Konzervatorsko-restauratorski odjel bavi se istraživanjem novih materijala i njihovih svojstava a samim time nadopunjava tradicionalne metode zaštite, konzervacije i restauracije novima. Zbog raznolikih potreba pri restauriranju i konzerviranju djela suvremene umjetnosti, Odjel surađuje s različitim institucijama. Kemijske analize obavlja u suradnji s prirodoslovno-kemijskim laboratorijem Hrvatskoga restauratorskog zavoda, a dezinsekciju i analize koje ne pokriva rad laboratorija HRZ-a obavlja u suradnji s Institutom Ruđer Bošković.

Osim brige o fundusu koja uključuje preventivnu zaštitu, konzervatori-restauratori sudjeluju prilikom pripremanja umjetnina za transport te pri postavljanju izložbi.

Konzervatorsko-restauratorski odjel prikuplja i stručnu literaturu iz područja restauracije suvremene umjetnosti tako da postoji i biblioteka Odjela u sklopu knjižnice MSU-a. Nadalje, konzervatori-restauratori stalno se usavršavaju sudjelovanjem na stručnim skupovima i radionicama iz područja restauriranja suvremene umjetnosti.

Konzervatorica-restauratorica: Mirta Pavić, akademska slikarica i grafičarka, viši konzervator-restaurator e-mail: mirta.pavic@msu.hr


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.