Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Par lijevih cipela - Reality Check u istočnoj Europi

„Par lijevih cipela - Reality Check u istočnoj Europi" naziv je međunarodne izložbe što se otvara u subotu, 23. svibnja 2009. u Kunstmuseumu, u njemačkome gradu Bochumu.

Izložba je nastala u suradnji našeg Muzeja i Kunstmuseuma u  Bochumu. Kustosku koncepciju izložbe potpisuje viši kustos Muzeja i zamjenik ravnatelja Tihomir Milovac a ona će problematizirati situacije u takozvanim tranzicijskim i postranzicijskim  zemljama te će se baviti provjerom  stvarnosti pretočenu u umjetničke paradigme koje se razlikuju od umjetničkih paradigmi Zapada.

Tako će na prostoru veličine 2.000 kvadratnih metara bohumskog Muzeja te u javnom prostoru grada radove izložiti sedamnaest međunarodno priznatih umjetnika  i umjetničkih grupa s područja istočne Europe ili pak umjetnika koji tematiziraju istočnoeuropsku stvarnost, ali tamo ne žive. Na otvorenju izložbe grupa IRWIN će izdavati putovnice „NSK države u vremenu" . Tijekom trajanja izložbe, do 2. kolovoza,  bit će izvedeno više djela izvedbenih umjetnosti s područja glazbe, performansa ili kazališta.

Paralelno s projektom „Par lijevih cipela" predstavljamo i izložbu „Muzej u Muzeju" ravnateljice MSU-a Snježane Pintarić kojom MSU predstavlja novu zgradu Muzeja arhitekta Igora Franića fotografijama priznatog umjetnika Jasenka Rasola te izbor iz bogate Zbirke plakata. Riječ je o izboru  grafičkih rješenja  što su ih Ivan Picelj, Mihajlo Arsovski, Boris Bućan, Dalibor Martinis i Igor Kuduz oblikovali za program našeg Muzeja, od njegovog osnutka do današnjih dana.

Valja istaknuti kako, unatoč činjenici da se naš Muzej užurbano priprema za sasvim izvjesno preseljenje u novu zgradu, Muzej nije prestao sa izložbenim aktivnostima  u Hrvatskoj  i inozemstvu. Podsjećamo kako smo projekt nove zgrade te trojicu doajena hrvatskog modernizma (Bakić, Picelj,Srnec) nedavno predstavili u Parizu, u Galeriji Association Le Pont Neuf.

Najnoviji projekt našeg Muzeja nastao je na poziv Kunstmuseum Bochum i projekta 'Europäische Partnerschaften 2009/2010'  (Europska suradnja 2009/2010), a uz financijsku pomoć Kunststiftung Nordrhein Westfalen i Goethe-Instituta.

Ovaj projekt suradnje europskih Muzeja poticaj je njihovom upoznavanju i zbližavanju koje je potaknula umjetnička Zaklada regije Nordrhein Westfalen i Goethe - Institut kao uvod u 2010. godinu kada će nekoliko gradova Ruhrske regije biti „Kulturne prijestolnice Europe".

 

O izložbi: „Par lijevih cipela" - Reality Check u istočnoj Europi":

Iz teksta Tihomira Milovca:

„Što se krije iza naslova „Par lijevih cipela"? Motive pri koncipiranju izložbe pronašao sam u recentnim promišljanjima o postkomunističkom stanju u zemljama izašlim iz komunističkog društvenog uređenja, bez obzira na razlike koje je sustav ostavio nakon njegovog pada prije dvadeset godina. Tako u tekstu Borisa Budena «U cipelama komunizma», ovaj filozof i jedan od važnijih analitičara post-komunističkog stanja ilustrira svoje teze o posljedicama komunizma podatkom pronađenim u budućem varšavskom Muzeju komunizma. Naime, podaci govore o paru lijevih cipela s objašnjenjem da su to cipele koje su radnici varšavske čeličane sredinom pedesetih godina dobivali kao neku vrstu bonusa, pretpostavljamo kao nagradu za dobar rad. Taj podatak u sebi sadrži više razina koje nam pomažu u definiranju stanja prije, u vrijeme komunizma i stanja poslije, nakon pada berlinskog zida.

....Ovaj izložbeni projekt želi se baviti upravo simptomom dvojnog stanja u post-komunističkim zemljama, istovremenom kritikom, ali i afirmacijom tog „utopijskog projekta", stanjem koje je generirano u prošlosti, ali koje se i danas snažno osjeća u raznim sferama postkomunističke stvarnosti."

 

Izlažu:

Mirosław Bałka (Poljska), Milivoj Bijelić (NjemačkaD/HR), Pavel Braila (Moldavija), Anreas Fogarasi (Austrija), Šejla Kamerić (BiH),Zlatko Kopljar (HR), Andrja Kulunčić (HR), Sanja Iveković (HR), IRWIN (SLO), Via Lewandowsky (Njemačka), David Maljković (HR), Dalibor Martinis (HR) Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (HR) Kateřina Šedá (Češka), Jaan Toomik (Estonija), Dunja Zupančič / Dragan Živadinov / Miha Turšič (SLO)

 

O izložbi „Muzej u Muzeju":

Iz teksta Snježane Pintarić:

„U Bochumu predstavljamo jednu cjelinu koja nam govori  o dosezima grafičkog dizajna u Hrvatskoj u drugoj polovici dvadesetog stoljeća i o raznovrsnosti izložbi održavanih proteklih desetljeća i o muzejskoj, sustavno vođenoj politici komuniciranja s javnošću i za koju mi se činilo, da na najsažetiji način, izborom pedesetak izložbenih plakata, čiji su autori redom istaknuti hrvatski umjetnici - Ivan Picelj, Mihajlo Arsovski, Boris Bućan, Dalibor Martinis i Igor Kuduz,  može njemačkoj publici ispričati priču o tome što se događalo u našem Muzeju u proteklih pedeset godina. Navedeni umjetnici oblikovali su vizualni identitet Muzeja od njegovih početaka, te upravo njihovi radovi čine temelj Zbirke plakata, crteža i radova na papiru."

 

Obje izložbe popraćene su bogato ilustriranim publikacijama koje je dizajnirao Igor Kuduz i *pinhead.

Dodatne obavijesti: Leila Topić, kustosica Odjela za odnose s javnošću
leila.topic@msu.hr
Tel: 01/48 51 930
Mob: 091 33 03 972

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.