Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

U susret otvorenju MSU-a

Priprema za stalni postav

Nakon rješenja o uporabnoj dozvoli koju je naš Muzej dobio 16. listopada, muzejski djelatnici intenziviraju radove vezanu uz preseljenje Zbirki istodobno pripremajući djela za izložbu stalnog postava „Zbirke u pokretu".

Podsjetimo, autori stalnog postava viši kustosi Nada Beroš i Tihomir Milovac se zalažu za novu sintagmu - Zbirke u pokretu - umjesto uobičajenog pojma stalnog postava, nastojeći ukazati na pomake u predstavljanju, komunikaciji i interpretaciji umjetnina iz fundusa Muzeja suvremene umjetnosti. Ujedno, tim  pojmom se naglašavaju  bitna svojstva suvremene umjetnosti: kretanje, promjena, nestalnost, neizvjesnost... Antinormativni i neautoritarni pristup polazište je i prostorne organizacije sadržajnih cjelina Zbirki u pokretu, koja će omogućiti - sukladno dinamičnosti muzejske zgrade arhitekta Igora Franića - isprekidano, vektorsko i raspršeno kretanje izložbenim prostorima s poželjnim promjenama smjerova.

Predstavljanje „Zbirki u pokretu" temelji se na pretpostavci kako je moguće razvrstati umjetnička djela sakupljena u Zbirkama MSU-a u proteklih pedesetak godina prema bitnoj razlici koju ta djela uspostavljaju spram svijeta umjetnosti i svijeta života.  Tako se zbirke u pokretu predstavljaju kroz pet cjelina:

1. Umjetnost o umjetnosti gdje je umjetničko djelo iskaz o svojoj unutrašnjoj biti. Prednost  ove sintagme u odnosu na do sada korištene termine povijesti umjetnosti je njezina dezideologiziranost. Ona ne etiketira umjetnost kao „konzervativnu" odnosno „naprednu", ne krije u sebi apriorni vrijednosni sud („dobra", odnosno „loša" umjetnost), a ne traži ni posebno poznavanje stručne terminologije iz povijesti moderne i suvremene umjetnosti. U „Umjetnosti o umjetnosti" bit će predstavljeni radovi umjetnika poput objekta Richarda Krieschea, kompjutorske grafike Hiroshija Kawana, brončane skulpture Ksenije Kantoci, „Autoportreta" Gabrijela Stupice ili slika Zdeneka Sykore.

2. Umjetnost kao život, cjelina je kojom se nastoje obuhvatiti sve one umjetničke pojave koje na umjetničko djelo gledaju u prvom redu kao na društvenu činjenicu. Umjesto da komentira vlastiti razvoj, umjetnost dokumentira život sam. Cjelina će predstaviti dokumentaciju performansa Tomislava Gotovca „Zagreb, volim te" Milisava Vesovića, rad „Transformacija ličnosti"  Vlaste Delimar, „Slučajnog prolaznika" Brace Dimitrijevića ili radove Annette Messager.

3. Projekt i sudbina jest cjelina koja tematizira umjetnike i grupe umjetnika čiji se rad temelji na programu, manifestu ili javnim istupima u kojima zastupaju ideju o potrebi povezivanja umjetnosti s određenim društvenim oblicima djelovanja koji će u konačnici utjecati i na promjene u društvu. Cjelina obuhvaća radove Grupe Gorgona, EXAT-a 51, IRWIN-a ili Grupe šestorice autora.

4. Riječi i slike je cjelina koja predstavlja radove protokonceptualne, konceptualne i postkonceptualne umjetničke prakse. U tim je radovima „riječ", odnosno ideja koja stoji iza riječi (teksta),  jest  ravnopravna „slici". Cjelina će predstaviti radove Gorana Trbuljaka, Gorkog Žuvele, Ota Pienea ili Bena Vautiera.

5. Velika enigma svijeta je cjelina u kojoj  prevladavaju individualne mitologije pojedinih umjetnika. Ta će cjelina predstavit radove poput "Zimnica za intelektualce" Vladimira Dodiga Trokuta, „Malo skladište" Leonida Šejke, „Vincent im Badehaus" Drage Trumbetaša, „Grob nepoznatog računala" Jana Fabrea, fotografije Josipa Klarice, sliku „Machina Precandi"  Željka Kipkea ili instalaciju „Šest vrela" Chen Zhena.

Tih pet cjelina koje čine „Zbirke u pokretu" dijele se dalje na 23 grupe i podgrupe. U njima se umjetnička djela povezuju prema idejnoj srodnosti, a ne prema stilskom, medijskom, oblikovnom, odnosno vremenskom određenju. Grupe i podgrupe dobile su imena prema znakovitim naslovima pojedinih umjetničkih djela iz Zbirki MSU.

Istodobno, radi se na završnim restauratorskim radovima na umjetninama dok je na uokvirivanje i opremanje predano više od osamdeset  radova koji ulaze u izložbu „Zbirke u pokretu".

(više na: Zbirke u pokretu)

 

Izložba „Akvizicije MSU-a"

Uz izložbu stalnog postava „Zbirke u pokretu", Muzej će  predstaviti i najnovije otkupe odnosno donacije. Izložba će predstaviti, između ostalog, radove Ane Horvat, Ivana Marušića Klifa, Tanje Perišić, Mojce Smerdu, Sylvie Roubaud, Waltera Leblanca, Klausa Staudta,  Dube Sambolec, Ines Krasić, Vjenceslava Richtera, Luke Mjede i Damira Fabijanića.

 

Selidba Odjela

Do sada su u novu zgradu našeg Muzeja preseljene  Zbirke MSU-a. U tijeku je selidba Zbirke Benka Horvata, Ateljea Kožarić,  Audiovizualnog odjela, Pedagoškog odjela, Eksperimentalno - istraživačkog odjela, Informacijsko-dokumentacijskog Odjela, Odjela za programsko izložbenu djelatnost i Knjižnice MSU-a.

 

Publikacije

U završnoj etapi su i radovi na pripremanju popratnih publikacija poput  dvojezičnog vodiča po Zbirkama u pokretu naslovljenog „Akcenti" odnosno deplijana na hrvatskom i stranim jezicima kao i muzejskog audio-vodiča.

 

Program otvorenja nove zgrade MSU-a

Pripremamo i program otvorenja u čemu nam svojim sjajnim redateljskim iskustvom i idejama pomaže istaknuti redatelj Krešimir Dolenčić. Trodnevni program otvorenja počinje 10. prosinca 2009. o čemu ćemo vas pravodobno obavijestiti i na našim stranicama. (www.msu.hr).


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.