Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Aspekti kolekcioniranja - izložba u Essl muzeju

„Aspekti kolekcioniranja" naziv je izložbe koja se 19. 11. 2009. otvara u Essl muzeju suvremene umjetnosti. Izložbu je oblikovalo deset ravnatelja muzeja iz devet zemalja svijeta, među njima i ravnateljica MSU-a, Snježana Pintarić.

U povodu desete godišnjice otvorenja svoga muzeja u Klosterneuburgu pored Beča, kolekcionari Agnes i Karlheinz Essl pozvali su ravnatelje muzejskih ustanova da odaberu radove koje smatraju zanimljivima i značajnima. Svaki je sudionik dobio određenu sumu novca da te radove otkupi. Tim je pak radovima sam Essl muzej dodao i vlastiti odabir te je tako nastala izložba nazvana „Aspekti kolekcioniranja".

U odabiru radova su sudjelovali:

1. ARKEN Museum of Modern Art - Ishøj/Denmark
2. India Habitat Centre - New Delhi/India
3. LOUISIANA Museum of Modern Art - Humlebæk/Denmark
4. MART Museo di arte moderna e contemporanea di Trento e Rovereto - Rovereto/Italy
5. MdM Museum der Moderne - Salzburg/Austria
6. MOT Museum of Contemporary Art - Tokyo/Japan
7. MSL Muzeum Sztuki w Łodzi - Lodz/Poland
8. MSU Muzej suvremene umjetnosti - Zagreb/Croatia
9. Städel Museum - Frankfurt/Germany
10. TATE Liverpool - Liverpool/UK

Ravnateljica MSU-a, Snježana Pintarić odabrala je devet radova u različitim medijima koji svojim „strastvenim potencijalom" mogu pridonijeti realizaciji tog projekta.

Alem Korkut, jedan od najinovativnijih kipara mlađeg naraštaja, koji se istakao upotrebom novih medija u svrhu istraživanja metoda i procesa tradicionalnog kiparstva, Silvio Vujičić tekstilni dizajner koji se u svojim multimedijskim radovima  bavi, kao i Korkut, propadanjem materije i njezinom prolaznošću i Chen Zhen, prerano preminuli umjetnik kojeg su mnogi smatrali vodećom ličnošću kineske avangardne umjetnosti osamdesetih, na fascinantan način prepun simboličkih značenja problematiziraju odnose prirodnog i artificijelnog, duhovnog i tvarnog, društvenog i individualnog  - Silvio Vujičić, sa svojim „malim ekosustavom" priča nam cijelu priču o problemima homoseksualnosti, Alem Korkut, mehaničkim crtežom svjesno uvodi nekontrolirani element u umjetnički proces, a kineski umjetnik Chen Zhen  stvorio je u „Zvonu" načinjenu od granate i suhog cvijeća jedno od najpoetičnijih djela koje govore o temi rata kojeg smo mi u Hrvatskoj proživjeli na samom kraju dvadesetog stoljeća.

O Hrvatskoj, tj. točnije o Zagrebu govori i mnogo puta nagrađivani video „Plac" mlade video-umjetnice Ane Hušman, u kojem sofisticiranim vizualnim jezikom analizira kultno zagrebačko mjesto - tržnicu Dolac, njezine prodavače, kupce i rituale povezane s kupovinom voća i povrća.

Autori slikarskih radova, Milivoj Bijelić koji se javio u  hrvatskom slikarstvu sedamdesetih i koji je svoje stvaralaštvo proširio na multimedijske projekte  i angažirani rad na uspostavljanju međunarodne mreže umjetnika i Lovro Artuković koji je od osamdesetih godina prošlog stoljeća  do danas ostao vjeran mediju slikarstva, upravo onom likovnom izričaju koji je najviše zastupljen u zbirci Essl, predstavljeni su radovima  slojevite, višeznačne  tematike.

Umjetnost sama po sebi, kazališna, konceptualna, umjetnost prerušavanja, umjetnost montiranja, parafraziranja te umjetnik kao središte umjetničkog djela i muzej kao mjesto događanja - motivi su  preostala tri rada, grupe ABS, mladih umjetnika koji strategiju slikarstva zasnivaju na djelovanju konceptualne grupe Art&Language, Miriam Backstrom, fotografkinje i video-umjetnice u čijim se radovima preklapaju stvarnost i fikcija i unutar kojih mnogi ocjenjuju upravo Rebeccu kao prijelomno djelo i na kraju, ali ne najmanje važnog, Jana Fabrea, jednog od najistaknutijih belgijskih umjetnika multidisciplinarnih interesa i izuzetno bogate produkcije.

Već i taj izbor svjedoči da će izložba „Aspekti kolekcioniranja" pokazati širok raspon odabranih djela i umjetničkih poetika, a upravo to i jest bila nakana organizatora: da omogući uvid u raznovrsnost kolekcionarskih koncepcija i strategija otkupa, te da posjetitelje potanke na istraživanje sve raskoši stvaralačkog potencijala.

Sudionici izložbe:

Lovro Artuković, Micol Assaël, Miriam Bäckström, Stephan Balkenhol, Martin Barré, Milivoj Bijelić, Zhen Chen, Thea Djordjadze, Simon English, Jan Fabre, Liam Gillick, Group ABS, Ana Hušman, Manisha Jha, Jesper Just, Suhasini Kejrival, Raoul de Keyser, Alem Korkut, Eliseo Mattiacci, Annette Messager, Sarah Morris, Muntean/Rosenblum, Nunzio (Di Stefano), Tal R, Hans Hamid Rasmussen, Anselm Reyle, Pipilotti Rist, Arcangelo Sassolino, Viren Tanwar, Patrick Tuttofuocco, Shiv Verma, Silvio Vujičić, Heimo Zobernig

http://www.essl.museum/index_e.htm

Dodatne obavijesti: Jadranka Pintarić, publicrelations@msu.hr; tel (01) 6052736


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.