Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Zbirke

Zbirka skulpture

Zbirka skulpture MSU broji 561 umjetničko djelo, a kronološki radovi svojim nastankom sežu sve do prve polovice 20. stoljeća. Kako Muzej suvremene umjetnosti od svog osnutka kroz svoj izložbeni program i putem strategije otkupa aktivno prati inovativna umjetnička kretanja, tako se i u Zbirci skulpture uočava eksperimentiranje u trodimenzionalnoj formi i širenje pojma medija skulpture na objekte, multiple, readymade, asamblaže, ambijente, instalacije.

Posebnost zbirke čine radovi umjetnika koji su tijekom šezdesetih i početkom sedamdesetih godina sudjelovali u manifestacijama Novih tendencija koje su se u organizaciji Galerije suvremene umjetnosti (današnji Muzej suvremene umjetnosti) održavale u Zagrebu od 1961. do 1973. godine. Kroz međunarodne likovne izložbe i simpozije u Zagrebu su pokazana eksperimentiranja s novim tehničkim medijima, različiti oblici programirane umjetnosti, kinetički i luminokinetički objekti, dok su se posljednje Tendencije bavile kompjutorskom umjetnošću i vizualnim istraživanjima. U okviru NT nastali su radovi naših najpoznatijih umjetnika, od kojih su u zbirku skulpture uključeni: Vojin Bakić, Vladimir Bonačić, Julije Knifer, Vlado Kristl, Ivan Kožarić, Ivan Picelj, Vjenceslav Richtera, Aleksandar Srnec, Ljerka Šibenik, Miroslav Šutej. Zbirka je obogaćena i djelima inozemnih umjetnika koji su izlagali u Zagrebu: Mark Adrian, Getulio Alviani , Alberto Biasi, Dadamaino, Edoardo Landi, Julio Le Parc, Bruno Munari, Soto, Vasarely.

Nova umjetnička praksa krajem šezdesetih i u sedamdesetim godinama donosi konceptualne i ambijentalne radove, primarnu i analitičku skulpturu koja propituje postupak nastajanja skulptoralnog djela, procese rada, materijale i sam kontekst (Ladislav Galeta, Vladimir Gudac, Tomislav Gotovac, Josip Pepi Stošić).

Krajem sedamdesetih i osamdesetih godina nastaju brojna postkonceptualna i postmodernistička djela umjetnika mlađe generacije kojima su instalacije i objekti dominantan izraz (Slavomir Drinković, Branko Lepen, Vlado Marteka, Ante Rašića, Damir Sokić, Mladen Stilinović, Edito Schubert).

Zbirka također posjeduje antologijske instalacije nastale u devedesetima i početkom 2000. godine Gorana Petercola, Vesne Pokas, Ksenije Turčić, Mirjane Vodopije, Vlaste Žanić, Gorkog Žuvele, a od inozemnih umjetnika uključuje Chen Zhena i Jimmieja Durhama. Muzej 2007. prihvaća donaciju Dube Sambolec koja se u 15 radova, mahom kiparskih instalacija, nastalih od 1993. do 2005. referira na ratna stanja kao simptome aktualnih društvenih zbivanja.

Opus Ivana Kožarića, jednog od naših najznačajnijih kipara druge polovice 20. stoljeća, sustavno je praćen od njegovih ranih i gorgonaških radova, a zbirka posjeduje 23 njegova djela. Nedavno otkupljeni Atelje Kožarić (2007.), sa više od 6000 radova, bit će predstavljen kao zasebna cjelina u novom postavu MSU.

Voditeljica Zbirke: Nataša Ivančević, viša kustosica

natasa.ivancevic@msu.hrUpozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.