Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Zbirke

Zbirka crteža, grafika, plakata i radova na papiru

Poput Zbirki skulpture i slikarstva, i Zbirka crteža, grafika, plakata i radova na papiru obuhvaća građu od početka 20. stoljeća do današnjih dana. Najopsežnija zbirka Muzeja suvremene umjetnosti trenutačno broji 1587 inventarnih jedinica. Među djelima iz prve polovice dvadesetog stoljeća, koja se nalaze u Zbirci, posebno se mogu istaknuti crteži Miroslava Kraljevića i Milana Steinera, te ekspresionističke grafike i crteži Sergija Glumca. Od avangardnih umjetničkih publikacija Zbirka posjeduje, između ostalog, Die Kathedrale Kurta Schwittersa i necenzurirano izdanje časopisa Dada Tank.

Umjetnost nakon 1950. u Hrvatskoj obilježilo je djelovanje grupe EXAT 51: u Zbirci se nalazi niz crteža i nacrta članova grupe, među kojima se posebno izvajaju nacrti budućih članova grupe, Ivana Picelja, Aleksandra Srneca i Vjenceslava Richtera za jugoslavenske paviljone na sajmovima u Stockholmu, Beču i Hannoveru (1949. - 1950.).

Sudionici međunarodnog umjetničkog pokreta Nove tendencije svojim radovima formiraju konstruktivistički dio Zbirke. Među djelima hrvatskih autora ističu se grafičke mape Jurja Dobrovića i mobilne grafike Miroslava Šuteja, dok su od međunarodnih zastupljeni umjetnici Getulio Alviani, Alberto Biasi, Max Bill, Piero Dorazio, Julio Le Parc, Richard Mortensen, Otto Piene, Jesus Raphael Soto, Victor Vasarely. Gotovo istodobno je u Zagrebu djelovala protokonceptualna umjetnička grupa Gorgona koja je uvelike utjecala na kasniji razvoj konceptualne umjetnosti u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Jedanaest brojeva antičasopisa Gorgona može se shvatiti i kao kraći pregled umjetničke aktivnosti grupe i njezine suradnje sa srodnim umjetnicima iz inozemstva.

Iz prve generacije konceptualnih umjetnika, koja je sedamdesetih godina provodila Novu umjetničku praksu u Hrvatskoj, u papirnom su mediju, crtežima, kolažima i knjigama umjetnika prisutni Tomislav Gotovac, Dalibor Martinis, Sanja Iveković, Mladen Stilinović, Goran Trbuljak, Vlado Martek, Marijan Molnar.

Posebnu cjelinu čini zbirka plakata koja okuplja plakate nastale mahom u Hrvatskoj od 60-ih godina dvadesetog stoljeća: njezinu jezgru čine plakati objavljeni uz izložbeni program tadašnje Gradske galerije suvremene umjetnosti (današnjeg Muzeja), koje je od 1956. do 1983. oblikovao Ivan Picelj. Za serije plakata Ivana Picelja i Mihajla Arsovskog Muzej je nagrađen Zlatnom medaljom na međunarodnoj izložbi plakata u Vareseu (Italija), 1972. godine. U oblikovanju vizualnog identiteta GSU/MSU, osim Picelja, sudjelovao je niz umjetnika čiji su plakati također zastupljeni u Zbirci, poput Mihajla Arsovskog, Dalibora Martinisa, Dubravke Rakoci, Borisa Bućana, Igora Kuduza. Uz ciklus plakata Ivana Picelja, nedavnim je otkupom plakata nastalih od 1969. do 2004. u Zbirci zastupljen i opus Borisa Bućana.

Voditeljica zbirke: Kristina Bonjeković, kustosica
e-mail: kristina.bonjekovic@msu.hrUpozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.