Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Najava događanja u Muzeju suvremene umjetnosti tijekom vikenda 12.-13. 12. 09.

U povodu otvorenja Muzej je otvoren za sve građane, ulaz je besplatan i pozivamo ih da dođu razgledati stalni postav „Zbirke u pokretu", izložbu „Akvizicije 2004-2009.", te da prisustvuju umjetničkim performasima i drugim brojnim zbivanjima.

IGOR GRUBIĆ - YOU WON'T FOOL CHILDREN OF THE EVOLUTION

Mjesto akcije: Parkiralište na zapadnoj strani Muzeja u razini suterena

Vrijeme akcije: subota, 12. 12. od 12 do 15 sati

nedjelja, 13. 12. od 12 do 15 sati

Autor: Igor Grubić

Sudjeluju: Igor Grubić,Tomislav Lončarić, Vesna Rohaček, Ana Zubak.

Igor Grubić će, uz pomoć studenata zagrebačke Akademije likovne umjetnosti, izvesti grafitersku akciju na parkirnim mjestima MSU-a smještenima u zapadnom dijelu nove zgrade. I ovoga je puta u središtu umjetnikova interesa osobna i društvena revolucija kao i individuale, odnosno kolektivne mogućnosti društvene promjene. „Glavnu ulogu" u ovoj akciji crtanja grafita preuzima Mickey Mouse spajajući u sebi zapadnjačke vrijednosti ali i situacije karakteristične za tranzicijska društva.

Igor Grubić (Zagreb, 1969.) započeo je 1992. studij filozofije, a kasnije psihoterapije temeljene na gestalt i transakcijskoj analizi. Njegovo umjetničko djelovanje od 1996. godine obuhvaća site-specific intervencije u javnom prostoru u svrhu uključivanja drugih u kreativne procese. Od 2000. radi u studiju za aktivistički video Fade In kao producent dokumentaraca, televizijskih reportaža i društveno angažiranih reklama. Svoje radove prezentirao je u mnogim međunarodnim institucijama i manifestacijama. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu.

 

***

KATA MIJATOVIĆ - ZBOR

Vrijeme događanja: nedjelja, 13. 12. 2009. u 12 sati

Performans Kate Mijatović Zbor izvode učenice zagrebačke Pete gimnazije.

Skupina od trideset djevojaka u prostorima Muzeja, u prizemlju, na prvom i drugom katu te na krovu, u isti glas vršti desetak sekundi.

Vrisak, kao pokušaj artikulacije najdubljih slojeva našeg bića, zaobilazi jezik i koristi glas kao izravan elementaran način izražavanja snažne emocije. Vrištanje je uvijek i krik pobune, nepristajanja na konvencije.

U performansu Zbor vrisak ima drugačiju konotaciju. Vrištanje mladih djevojaka prispodobivo je iznenadnom prodoru svjetlosti koji poziva na budnost, usredotočenost na ovdje i sada.

Magična energija ženskog krika u novootvorenom prostoru MSU-a također je i svojevrsno energetsko inicijacijsko čišćenje prostora.

 

Kata Mijatović(Branjina, 1956) renomirana je medijska umjetnica. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine u klasi Đure Sedera. Iako je po vokaciji slikarica izražava se najčešće performansom, instalacijama, video radovima i internetskim projektima.
Likovnu je karijeru započela zapaženim djelovanjem u neformalnoj grupi Močvara (1988 - 1991). U središtu njezina interesa je propitivanje svjesnog i nesvjesnog stanja svijesti, odnosno njihovo oponiranje. Prostor nesvjesnog najčešće istražuje bavljenjem snovima koje doživljava kao medij u kojem se najjače očituju sva njegova svojstva.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.