Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Radovan Ivšić preminuo u 88. godini

Pjesnik i dramski pisac Radovan Ivšić, rođen u Zagrebu 1921. godine, autor legendarne poeme Narcis i drame Kralj Gordogan, preminuo je u Parizu, na Božić, 25. 12. 09. U posljednjim trenucima uz njega je bila supruga, književnica Annie Le Brun.

Veliki hrvatski pjesnik i dramatičar Radovan Ivšić jedna je od najvažnijih osoba koje povezuju hrvatsku i francusku kulturu. Preveo je na hrvatski jezik neka od ključnih djela francuske književnosti, poput Rousseauovih Ispovijesti, Molierovog Don Juana, ali i brojne suvremene francuske drame. Svojim je utjecajem našoj kulturi doveo i prijevode Prousta i Sartrea.

U intenzivnom ali kratkom djelovanju u kazalištu, postavio je temelje za rad prvog hrvatskog kazališta lutaka i bio mu prvim direktorom. U tom razdoblju nastavlja tradiciju i iskustva Družine mladih koju je vodio Vlado Habunek, a u kojoj su članovi, između ostalih, bili i Ivo Malec i Kosta Spajić. Habunek tada režira njegov Sunčani grad. No, prezentirajući istinu i stvaralaštvo kao dio slobode mišljenja, njegov je rad zabranjen. Tako je i Narcis na popisu cenzure i za vrijeme NDH i odmah nakon rata.

Već od dolaska u Pariz 1954. godine Ivšić je značajna figura u nadrealističkom pokretu: odmah započinje prijateljstvo te umjetnički, društveni i humanistički angažman s Benjaminom Peretom, Andreom Bretonom, Toyen, Joanom Miròom, Jeanom Benoitom. Aktivan je u velikim nadrealističkim izložbama te sudjeluje u redovitim izdanjima revija i proglasa nadrealista. Posebno su vrijedne, danas raritetne i skupocjene, umjetničke publikacije i knjige, iznimne kreacije-izdanja u kojem likovna interpretacija prati Ivšićevu poeziju ili njegova poezija likovna djela (Mirò, Toyen). O ugrađenosti Ivšićevog opusa u francusku kulturu i parišku sredinu svjedoče sudjelovanja u nadrealističkim proglasima i izložbama, manifestima i protestima, te nadasve tri knjige sabranih djela (Poemes, Theatre, Cascades) u izdanju Gallimarda prije pet godina, kao i prijateljstvo s Antoine Gallimardom koji prati i realizacije Ivšićevih kazališnih komada u Parizu.

Poetski opus Radovana Ivšića živ je i u francuskom teatru (u kazalištu u Monpelieru, u prošloj sezoni, izveden je svojevrsni diptih-program Baudelairove i Ivšićeve poezije). Izvedena je i drama Kapetan Oliver na brodu u Bretagni, u Ellesu, a Gordogan se susreće u pariškim kazalištima i na radiju (za što je 2008. dobio posebnu nagradu).

Seadeta Midžić

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.