Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Magična moć Žar ptice traje

U novom broju časopisa Art Quarterly, aukcijska kuća Sotheby's objavila je na cijeloj stranici reklamni oglas kojim poziva zainteresirane da im se jave u vezi savjetovanja zbog poreza na nasljedstvo, privatne prodaje nekih vrijednosti ili pružanja drugih usluga.

Kao jedna od ilustracija u tom oglasu pojavljuje se i znameniti plakat Borisa Bućana Žar ptica / Petruška koji je umjetnik radio 1983. za splitski HNK.

Kako nam je rekao, g. Bućan nema nikakvu informaciju o tome da će se njegov plakat doista i pojaviti na nekoj od Sothebyijevih aukcija. No, zanimljivo je kako je londonska kuća prepoznala umjetničku i komunikacijsku vrijednost tog djela te ga uvrstila u izbor za vlastitu reklamu.

Plakat Žar ptice nalazi se i u postavu izložbe Zbirke u pokretu, u cjelini Umjetnost kao život. Magična moć tog plakata, umjetnika koji je svojedobno u nas promijenio poimanje i uporabu takvog načina komuniciranja s javnošću, nedvojbeno svjedoči o tome kako je njegova imaginacija i inovativnost toliko svježa da i danas opčinjava promatrača svojim kolorizmom, asocijativnošću, duhovitošću, simbolima, grafičkom istančanošću.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.