Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

KONFERENCIJA ZA NOVINARE U POVODU OTVORENJA IZLOŽBE ALEKSANDRA SRNECA I POPRATNIH PROGRAMA

Muzej suvremene umjetnosti, Grad Varaždin i Kolekcija Marinko Sudac kao organizatori retrospekive Aleksandra Srneca održali su konferenciju za novinare u kojoj su govorili o projektu izložbe Prisutna odsutnost, koja se otvara 17. siječnja 2010.

Snježana Pintarić, ravnateljica i kustosica izložbe, izrazila je zadovoljstvo što će izlagačka sezona u novoj godini započeti Srnecom te istaknula izložbenu politiku kuće: proučavanje i predstavljanje autora iz vremena apstraktnih, konstruktivnih i kinetičkih tendencija druge polovice 20. stoljeća. Ješa Denegri, teoretičar umjetnosti, govorio je o Srnecu kao o multidisciplinarnom umjetniku koji je u svojim djelima brisao granice između klasične i primjenjene umjetnosti. Denegri je također podsjetio da su Srnecovi majstorski dosezi bili osuđeni na dekonstrukciju pa je izložba prilika za ponovnu rekonstrukciju nekih od tih djela koja su pružila novu sliku na našu umjetnost. Hrvoje Turković, profesor na Akademiji dramske umjetnosti, govorio je o Srnecovu filmskom opusu koji je u povijesti hrvatske kinematografije važan zbog eksperimentiranja apstrakcijom, ali i izvornih rješenja u radu na animiranim filmovima i scenografijama za lutkarske filmove. Predavač na Studiju dizajna, Feđa Vukić, objasnio je kako se Srnecova izložba idelano uklapa u prostor MSU-a koji je postao novo kulturno središte.

Gradonačelnik Varaždina, gospodin Ivan Čehok, prisjetio se kako su prije nekoliko godina prepoznali važnost Srnecova opusa te pristali surađivati s Kolekcijom Sudac i organizirati prvu retrospektivu. Međutim, svaka je izložba novi projekt pa tako i zagrebačka, koja na jednom prostoru objedinjuje oko četiristo djela. Nada Beroš, viša kustosica i voditeljica Pedaoškog odjela, najavila je bogat i raznovrstan program Eduakcije nadahnut stvaralaštvom Srneca.

Uz brojne radionice, likovne, glazbene i scenske, održat će se i posebni programi, poput projekcije Srnecovih animiranih filmova, prikazivanja filmova o njemu, javnog intervjua, i slično. Naposljetku, na dan zatvaranja 14. veljače, umjetnik Davor Sanvincenti izvest će audiovizualni performans „Luminokinetika“, inspiriran radom Aleksandra Srneca. Uz stvaralački opus Srneca sjajno će korenspodirati i gostovanje belgijskog umjetnika Bricea Lerouxa, ostvareno u stalnoj suradnji Eurokaza i Muzeja. Riječ je o predstavi koja spaja elemente svjetlosti, pokreta i zvuka.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.