Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Aleksandar Srnec na otvorenju svoje retrospektivne izložbe Prisutna odsutnost

„Sviđa mi se izložba i prostor“, komentirao je Aleksandar Srnec postav svoje retrospektive u MSU obilazeći ga u društvu ravnateljice i kustosice izložbe, Snježane Pintarić i kolekcionara Marinka Suca, te mnogih fotoreportera i novinara. Bila je to rijetka prigoda da je osamdesetšestogošnji umjetnik došao na otvorenje i izašao u javnost. Njegov dolazak zacijelo je bio vrhunac večeri kojoj su nazočili brojni uzvanici iz kulturnog, političkog, gospodarskog, društvenog i uopće javnog života, te tisuće posjetitelja izložbe.

Izložbu je otvorio Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, jer je upravo taj grad prije nešto manje od dvije godine bio domaćinom prve Srnecove retrospektive. Tako je Grad Varaždin, uz Koleciju Marinko Sudac i MSU organizator i zagrebačke izložbe koja obuhvaća nešto manje od četiristo radova. No, sadrži i jednu posebnost: rekonstrukciju ambijenta LM 191268 s izložbe Aleksandra Srneca održane 1969. godine u ondašnjem izložbenom prostoru muzeja na Katarinskom trgu. Kustosica izložbe, S. Pintarić, smatra važnim prisjetiti se LM 191268 iz dva razloga – stoga što kritičari smatraju upravo tu izložbu najboljim Srnecovim luminokinetičkim projektom te zbog toga što tom rekonstrukcijom podsjećamo na međusobnu povezanost između ovog fascinantnog autora i našeg Muzeja koji je i tom izložbom, i otkupima nekih ključnih djela, na vrijeme uočio važnost tog umjetnika. O pojedinim aspektima Srnecova rada govorili su Ješa Denegri, Hrvoje Turković i Feđa Vukić.

U uvodom dijelu programa otvorenja svirao je Matija Dedić i tako upotpunjavao sjajno ozračje stvoreno opusom Aleksandra Srneca, njegovim luminokinetičkim radovima, dizajnom koji je bio ispred svoga vremena, eksperimentima sa svjetlom, kolažima i svim drugim očuđujućim djelima. Retrospektivu prati katalog s tekstovima S. Pintarić, J. Denegrija, H. Turkovića i F. Vukića. Do 14. veljače posjetitelji će moći prisustvovati i brojnim popratnim programima, nadahnutima djelom A. Srneca.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.