Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Tijekom Noći muzeja MSU posjetilo je oko 33.000 ljudi

Tijekom cijele večeri s raskrižja Avenija Dubrovnik i Većeslava Holjevca u MSU su se slijevale rijeke ljudi. Ni najveći muzej u nas nije mogao odjednom primiti toliko posjetitelja – i zbog sigurnosti umjetnina i zbog sigurnosti posjetitelja samih.

No, naposljetku su svi ušli, a osim izložbi Zbirke u pokretu, retrospektive Aleksandra Srneca i instalacije Zlatka Kopljara K13, mogli su prisustvovati i drugim zbivanjima. Tako su u prizemlju muzeja predstavljene majice s motivima Poletovih fotografa iz 1980-ih. Majice je dizajnirao Studio Cuculić, a o dobu kad je, sada već legendarni Polet, probijao granice slobode i javnog komuniciranja, govorili su akteri tih "novovalnih godina": Mio Vesović, Sven Semenčić, Branko Kostelnik i Tihomir Milovac. Nekolicina umjetnika po muzejskim je galerijama razgovarala s publikom o svojim djelima, a akademik Ivan Kožarić u svom je atelijeru radio crteže i dijelio ih posjetiteljima. Kasnije uvečer za posjetitelji su svirali Bambi Molestersi, koji su oduševili publiku svih generacija.

Brojači su izmjerili da je u Noći muzeja kroz zgradu prošlo oko 33.000 ljudi – očito je prvi zagrebački prekosavski muzej doista postao mjesto koje se mora posjetiti. Na žalost, zbog goleme navale posjetitelja na umjetničku instalaciju Carstena Höllera Dvostruki tobogan, muzej je morao oko 22.30 sata zatvoriti tobogane iz sigurnosnih razloga. I ovom prigodom želimo podsjetiti da je svake prve srijede u mjesecu ulaz u muzej besplatan, pa svi oni koji žele to učiniti mogu već za tri dana.

Bila je to noć za pamćenje u hrvatskoj kulturi – doimalo se kao je cijeli grad pohrlio u sve svoje muzeje. Kad je nakon čekanja, u MSU ušao neki par tinejdžera, momak je rekao: "Zamisli, ušli smo u povijest." Možda nije ni znao koliko je to točno.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.