Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Otvorenje izložbe Toše Dabca : Riječki dnevnik

U prostoru No galerije otvorena je izložba Toše Dabca Riječki dnevnik, niz fotografija Rijeke i okolice koje je umjetnik snimio neposredno nakon Drugog svjetskog rata te koje je snimao tijekom svojih kasnijih posjeta, a do sada nisu bile poznate široj javnosti.

U prigodi otvorenja govorila je kustosica Arhiva Tošo Dabac, Marina Benažić. Zanimljiva serija radova Rijeke i okolice nastaje u razdoblju kada Dabac putuje sjevernim Jadranom. Glavninu izložbenih fotografija prikazuju Rijeku kao industrijski poslijeratni grad, riječku luku, motive iz urbanog tkiva. Važan segment izložbe čine i fotografije snimljene na liburnijskom području koje prikazuju Opatiju, Lovran, Volosko i Mošćeničku Dragu, a po tematici i načinu snimanja može se pretpostaviti da su bile namijenjene izradi razglednica, iako konkretan dokaz o tome nije pronađen.

Otvorenju je nazočila i ravnateljica MMSU-a u Rijeci, Jerica Ziherl, koja je istaknula da Riječki dnevnik Toše Dabca nije samostalna cjelina. To je svojevrsni nastavak, odnosno prošireni dodatak tzv. Istarskog dnevnika koji je sastavljen od 36 otipkanih listova. Brojeve negativa sa sažetim opisom prate datumi od 28. veljače do 13. travnja 1946. godine, dakle dva dana kasnije i gotovo mjesec dana više nego što je opisano u Riječkom dnevniku. Iščitavanjem oba dnevnika dade se zaključiti da je Riječki pisan neposredno, iz dana u dan dok je Dabac boravio i putovao Kvarnerom i Istrom, a Istarski je otipkan poslije, nakon njegova povrataka u Zagreb, vjerojatno za potrebe naručitelja. Na temelju podataka iz oba dnevnika, saznajemo da je u Rijeci boravio četrnaest dana snimajući grad i okolicu.

Uvriježena i opetovano spominjana paradigma bogatoga Tošina opusa koji se čuva u Zagrebu, nanovo oživljava sliku o neumornom fotografu koji je svaki trenutak svoga života proveo bilježeći ljude i događaje, intenzivno živeći fotografiju i postavši na taj način umjetnik koji je neupitno zadužio hrvatsku suvremenu fotografiju. Vladimir Stojsavljević, pomoćnik pročelnika za kulturu grada Zagreba, rekao je kako je ovo dobra prigoda za pomnjivo razgledavanje tih fotografija i pronicanje zašto je to umjetnost.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.