Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Večer umjetnica u Dvorani Gorgona

U ciklusu Iz arhiva HTV-a u suradnji s HRT-om u Dvorani Gorgona prikazana je emisija o umjetnicama Ivani Keser, Vlasti Delimar, Dubravki Rakoci, Kseniji Turčić i Sanji Iveković. Razgovor je modernirala Seadeta Midžić, a jedna od gošća bila je i povjesničarka umjetnosti i urednica na HTV-u, Vesna Klarić.

Prije emisije Transfer iz 1999. godine pod nazivom 'Pet žena' publika je mogla vidjeti dvominutnu reportažu s izložbe Marije Ujević Sve što sam saznala o Evi nakon čega su gošće razgovarale kako se tada pristupalo temama o kulturi te koja je bila uloga takvih emisija. 'Emisije o kulturi moraju postojati u programu nacionalne televizije kako bi svi mogli naučiti gledati likovnu umjetnost.' komentirala je Vesna Klarić.   

Dubravka Rakoci i Ksenija Turčić, obje umjetnice koje su krenule iz slikarstva, govorile su o svojim radovima. Ksenija Turčić, autorica filma 'Residency', koji je bio prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu (u kojem umjetnica pokazuje gostu snimatelju stan u kojem živi propitujući sve što se nalazi u stanu koji će ubrzo napustiti) opisala je taj rad kao niz trenutnih situacija u kojima je naposljetku pronašla svoju priču. Dubravka Rakoci smatra kako je umjetnost zaživjela spoznajom slikarstva, a govorila je o svojim poznatim krugovima (od kojih je krug pod nazivom 'Crvena' privukao puno pažnje i u MSU-u) te način na koji boje krugova zrače energijom.

 Na kraju večeri premijerno je prikazan i desetominutni film o radu Branke Kaminski, arhitektici koja je ostala zapamćena po svojim crtežima i vizurama arhitekture.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.