Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Poletovi fotografi i umjetnici prisjetili su se vremena kada je fotografija stvarala polja slobode i stvaralaštva, a u Zagrebu se društveni život odvijao na relaciji Zvečka, Kavkaz, Blato, Saloon i SC

U sklopu 2. dana fotografije Arhiva Tošo Dabca, u No galeriji održan je okrugli stol o temi 'Zagreb 80-ih i Poletova fotografija'.

''Danas Polet pamtimo po kulturnim temama, rocku, novom valu, kratkim pričama, književnosti i afirmaciji alternativnih stilova, ali ponajviše po pitanju novinarske fotografije i prepoznatljivom crnom rubu. Polet nije ovisio o tržištu pa je uživao u slobodi eksperimentiranja.'' teza je Markite Franulić koja je diplomski rad pisala upravo o toj temi. ''Polet je primarno nostalgičan, on je kao medij bio zanimljiv i zasigurno će ostati zanimljiv još dugi niz godina.'' dodao je Feđa Vukić. Dean Duda naglasio je kako je Poletova fotografija ipak trajnija od tekstova te da su često same fotografije bile zanimljivije od priča i intervjua.

U razgovoru su sudjelovali  i umjetnici Sanja i Marijo Bachrach-Krištofić, Danilo Dučak, Dražen Kalenić, Ivan Posavec, Mio Vesović, Fedor Vučemilović, Andrija Zelmanović i drugi. Poznati Poletovi fotografi osvrnuli su se i na prepoznatljiv crni rub fotografija kojim se sačuvao puni kadar slike i na to kako je to bio prvi put da su dobili svoj slobodan novinarski prostor. ''Danas nema takvih stvari zato što je mladima sve dostupno, tada je sve proizlazilo iz pomanjkanja novaca, nedostižnosti, nedostatka nečeg novog.'' komentirao je Dean Duda, na što je Markita Franulić dodala ''Ne postoje više okolnosti za takvu fotografiju, niti je više nećete vidjeti u novinama, danas su većinom fotografije inscenirane.''

Na kraju večeri prikazana je HTV-ova emisija iz ciklusa 'Fotografija u Hrvatskoj', pod nazivom 'Poletova fotografija'.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.