Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Dodijeljena nagrada publike na natječajnoj izložbi T-HTnagrada@msu.hr

Od četrdeset izloženih djela koja su selektirana između 232 prijavljena na natječaju T-HTnagrada@msu i bila predstavljena na istoimenoj izložbi, nagrada publike dodijeljena je umjetnici Tanji Dabo za fotografsku instalaciju Strah, a njezin rad biti će nagrađen sa 15.000 kuna.

Tijekom izložbe glasalo je 1400 posjetitelja i većina je odlučila da im je najbolji rad Tanje Dabo, umjetnice koja je svojedobno svoju i poslovnu i privatnu riječku adresu odlučila zamijeniti zagrebačkom, te je tako danas predavačica na Odjelu grafike zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Instalacija Strah sastoji se od 42 fotografije u boji, složenih poput kakva kolaža ili narativnog niza, premda nema početak ni kraj, ni kompozicijski niti značenjski. Fotografije su naizgled jednostavne, bez izraženog fokusa, teme ili motiva. No, fotografijama su dodani tekstovi nadahnuti stvarnim svjedočenjima, poput: „Ja sam se kao mala jako bojala mame i tate.“ Umjetnica ipak ne otkriva identitet „svjedoka“, prijatelja, bližnjeg ili kolega. Time autorica sugerira kako su nam takva iskustva zajednička i univerzalna: kako slikom, tako i riječima. Na promatraču je da preuzme aktivnu ulogu i promišlja rad: od prepoznavanja prizora/iskustva pa do identifikacije. Sudeći prema izboru publike, umjetnica je uspjela posredovati elementarno emotivno iskustvo straha koje je svatko doživio.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.