Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Potpisivan sporazum o suradnji MSU i ZKM

Potpisan sporazum o suradnji dviju institucija, Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb i Zagrebačkog kazališta mladih

Svečanim okupljanjem u Muzeju suvremene umjetnosti, ravnateljice MSU-a i ZKM-a Snježana Pintarić i Dubravka Vrgoč potpisale su ugovor u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti i Zagrebačkog kazališta mladih. Dogovoreno je da MSU i ZKM u sljedećoj školskoj godini organiziraju tečajeve dramskih i plesnih grupa koji će se održavati u Školici MSU-a, prostoru u kojem se održavaju edukativne aktivnosti. Nakon svakog ciklusa u Dvorani Gorgona bit će održana predstava nastala u radionicama.

Taj je dogovor rezultat suradnje MSU-a i Učilišta ZKM tijekom održavanja retrospektivne izložba Aleksandra Srneca Prisutna odsutnost u MSU u siječnju i veljači ove godine. Tom su prigodom organizirani ciklusi likovno-scenografskih, glazbeno-zvučnih i kazališno-plesnih radionica na kojima je sudjelovalo šezdesetak djece. Likovno-scenografske radionice vodila je: Ksenija Filipović, akademska slikarica. Autorice i voditeljice plesnih radionica: Desanka Virant i Mirjana Preis, plesne pedagoginje i koreografkinje. Autori i voditelji glazbeno-zvučne radionice: Ivana Market, Maro Market i Srđan Nogić, glazbeni pedagozi. Naposljetku je nastala predstava P/OKRENI SE!, u produkciji MSU-a, koja je premijerno je izvedena 7. 2. 2010. u Dvorani Gorgona.

Uspjeh predstave P/OKRENI SE! i veliko zanimanje za radionice potaknuli su MSU i ZKM da organiziraju dramske i plesne tečajeve za djecu u prostoru Muzeja, koje će voditi stručni suradnici i iskušani pedagozi za scenske umjetnosti.

Učilište Zagrebačkog kazališta mladih u svojoj umjetničko-pedagoškoj djelatnosti okuplja djecu i mlade zainteresirane za scenski rad. Potiče njihovo kazališno stvaralaštvo, razvija kreativnost, usađuje im kulturne navike. Kroz umjetničku-pedagošku djelatnost ZKM-a prošle su tisuće mladih Zagrepčana. Danas Učilište okuplja više od 1300 polaznika koji djeluju u Dramskom, Plesnom i Lutkarskom studiju. Rad se odvija tijekom školske godine, a sastoji se od umjetničko-pedagoške nastave te pripreme nastupa i predstava za javnost.

Za nadati se je kako će suradnja MSU-a i ZKM-a biti na veselje djece i mladih iz novozagrebačkih četvrti, ali i svih onih koji žele kreativno provoditi slobodno vrijeme.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.