Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Silvana Seissel in memoriam

In memoriam

Silvana Seissel

U Zagrebu je u 98. godini preminula Silvana Seissel, pejzažna arhitektica i donatorica koja je Gradu Zagrebu 1993. poklonila iznimno vrijednu donaciju s više od tri tisuće radova Josipa Seissela. Donacijom upravlja Muzej suvremene umjetnosti, u kojem se radovi čuvaju, stručno obrađuju i prezentiraju javnosti. Silvana Seissel poštivala je izrazitu želju pokojnog supruga Josipa Seissela poznatog i pod pseudomnimom Jo Klek (1904. Krapina – 1987. Zagreb), arhitekta i avangardnog umjetnika, da se njegova ostavština preda Muzeju suvremene umjetnosti u kojem su se otprije nalazili otkupljeni njegovi avangardni, zenitistički radovi.

Donacija Silvane Seissel sadrži 2654 likovna djela Josipa Seissela, a glavninu čine nadrealistički radovi iz razdoblja od 1921. do 1987. od kojih posebno mjesto zauzima ciklus od 19 verbo-vizualnih radova 3C i tričarije, koji su izloženi u stalnom postavu Muzeja. U donaciji se nalazi 545 Seisselovih urbanističkih i arhitektonskih radova koji potječu iz razdoblja od 1930. do 1985. Muzej suvremene umjetnosti priredio je 1997. veliku izložbu donacije, uz koju je tiskana opsežna monografija Josip Seissel: Nadrealističko razdoblje autora i kustosa izložbe Marijana Susovskog.

Silvana Seissel (1912, Zagreb) rođena Plavšić, kćer je Dušana Plavšića, mecene, kolekcionara i značajnog promicatelja hrvatske kulture. Po profesiji pejzažna arhitektica, sudjelovala je u hortikulturnom oblikovanju parkova i zelenih površina oko objekata koje je projektirao Josip Seissel, kao što su groblje Miroševac, groblje u Novom Sadu, spomen-park Dotrščina u Zagrebu. Samostalno je uredila desetak parkova i zelenih površina u Osijeku, prostor ispred Gradskog poglavarstva Zagreba, park Vile Zagorje – današnjih Predsjedničkih dvora (1964. s A. Rotkvić), te parkovne površine oko majstorskih radionica Antuna Augustinčića, Vanje Radauša, Krste Hegedušića i Drage Iblera. Za stručni rad dodijeljena joj je nagrada za životno djelo„Vladimir Nazor“ iz područja arhitekture i urbanizma za 2000. godinu.

Silvana Seissel je bila predivna osoba,velika prijateljica našeg Muzeja i veoma će nam nedostajati njezina srdačnost, njezin humor i njezino iskustvo.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.