Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Gilbert & George u Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb

Razgledavanje ALU i razgovor sa studentima i akademskom zajednicom Sveučilišta Zagreb, moderator Michael Bracewell

Umjetnici Gilbert & George posjetili su zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, razgledali izložbu studentskih radova, a potom su u vrtu odgovarali na pitanja Michaela Bracewella i publike.

U vrtu Akademije okupilo se mnoštvo studenata, profesora, umjetnika, kulturnjaka i drugih ljudi znatiželjnih iz prve ruke čuti kako je nastajala umjetnost koja je u svom vremenu promijenila percepciju umjetnosti.

Michael Bracewell, pisac, autor teksta u katalogu izložbe JACK FREAK PICTURES i vrstan poznavatelj njihova opusa, razgovor je vodio tako da publika stekne što više spoznaja o radu Gilberta i Georgea.

Kontroverzni i provokativni umjetnici na pitanja su odgovarali pomnjivo, zanimljivo, duhovito i nadopunjavajući jedan drugoga. Govorili su o svojim radovima, porukama koje žele prenijeti, interesima, stavovima prema onome što ih okupira i intrigira, ali i intimnijim temama i zgodama iz života.

Teme kojima se oni bave su religija, seks, novac, nacija, a to je ono što povezuje sve ljude i zato njihova umjetnost nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Premda su njihove slike na prvi pogled provokativne zbog korištenja šokantnih motiva i zbog odbacivanja formalnosti, svoju umjetnost smatraju moralnom budući da njome žele ukazati na to kakav svijet treba biti.

Na pitanje što savjetovati studentima, poručili su da svako jutro sebe pitaju što danas žele poručiti svijetu, a kao drugo: „Fuck the teacher!“.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.