Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

In memoriam Tomislav Gotovac

Dana 25. lipnja 2010. napustio nas je Tomislav Gotovac (rođen 1937. u Somboru) čuveni filmski i likovni umjetnik, prvi i najznačajniji naš performer.

Gotovac je obrazovanjem filmski stvaralac: diplomirao je režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1976. Autor je eksperimentalnih filmova iz šezdesetih godina, a paralelno se bavio vizualnom umjetnošću i performansom. Njegov filmski rad, kao i djelovanje na području vizualnih umjetnosti, međusobno su isprepleteni i čine neraskidivu cijelinu, pri čemu je iskustvo filma ključno za njegov opus. „Sve je to movie“ umjetnička je i životna filozofija Tomislava Gotovca.

Opčinjen filmom, još je kao dječak gledao pokretne slike u zagrebačkim kinodvoranama,i do kraja ostao strastveni filmofil. Njegovi eksperimentalni filmovi Prije podne jednog fauna, 1963. i trilogijaPravac, Plavi jahač i Kružnica, snimljeni 1964, minimalistički su filmovi s motivima ponavljanja i produljenog odvijanja.

Čuvena je Gotovčeva izjava: „Ja, čim otvorim ujutro oči, gledam film.“

Prvi likovni rad koji je Gotovac napravio su Glave (1960), serija od pet fotografija s vlastitim likom u prvom planu. Početkom šezdesetih godina počinje raditi kolaže, potaknut kolažima Kurta Schwitersa koje je vidio na izložbi u Modernoj galeriji u Zagrebu 1959. Za Tomislava Gotovca kolaži su oblik vođenja intimnog dnevnika jer je kao materijal koristio obične predmete iz svakodnevice: novine, tramvajske karte, ulaznice, otpatke, ambalažu. Tijekom sedamdesetih godina uključuje se u likovna zbivanja kao protagonist Nove umjetničke prakse u hrvatskoj umjetnosti.

Performans je područje u kojem je Gotovac najdojmljiviji, u koje unosi svoju pojavu i izgled i koristi vlastito tijelo kao izravno sredstvo ekspresije.

Tijelo je prvi put koristio u akciji Happ naš, izvedenoj 1967. u Zagrebu. Za potrebe snimanja filma Plastični Isus redatelja Lazara Stojanovića, trčao je gol ulicama Beograda 1971.

Tomislav Gotovac izveo je niz performansa na ulicama i trgovima Zagreba: 100 (1979. u sklopu programa 10. muzičkog biennala), Umjetnik u prošenju (1980), Šišanje i brijanje u javnom prostoru (1981), Srp, čekić i crvena zvijezda (1984), Kolportiranje časopisa Polet (1984-85). Svakako je najpoznatiji kultni performas Zagreb volim te! Ležanje gol na asfaltu i ljubljenje asfalta. Izveden je u petak, 13. listopada 1981. i sadržava ključne odlike njegovih performansa na javnim mjestima: nenajavljen je, počinje točno u podne kada su ulice i trgovi puni ljudi, sraz je čvrste strukture i iznenadnog slučaja, prate ga i fotografiraju prijatelji fotografi.

Godine 2005. Tomislav Gotovac uzeo je majčino prezime i od tada se u nastupima potpisivao kao Antonio G. Lauer.

Brižljivo pripremajući svaki performans redovito je od 2005. sudjelovao na međunarodnim umjetničkim manifestacijama Moja zemlja Štaglinec.

Zadnji performans Dva muškarca i jedna žena izveo je s Vlastom Delimar i Milanom Božićem, 2. rujna 2009. Troje je performera hodajući u rano jutro Ilicom prema Oktogonu, prikazalo trokut uravnoteženja, harmonije i odnosa prijateljstva.

Ješa Denegri, likovni kritičar, zaključuje da sve što Gotovac radi nosi snažni biljeg njegove osobe, kako tjelesne tako i duhovne, i da je krajnji umjetnikov cilj postizanje i očitovanje osobne slobode.

Kustosi Muzeja suvremene umjetnosti pratili su Tomislava Gotovca od početaka njegovog umjetničkog djelovanja, uključivali na izložbe i otkupljivali radove. S Hrvatskim filmskim savezom Muzej je suizdavač monografije Tomislava Gotovca, s opsežnom foto dokumentacijom i vrsnim tekstovima Ješe Denegrija i Hrvoja Turkovića, izdane 2003. Iste godine u Muzeju na Katarininom trgu 2 organizirana je samostalna izložba koju je Gotovac naslovio Speaking of Pictures, na kojoj su prikazani svi njegovi radovi (ukupno 21) iz fundusa MSU-a: kolaži, fotografije, filmovi, knjiga umjetnika, objekt i grafika. Danas su u stalnom postavu Zbirke u pokretu izloženi antologijski radovi Tomislava Gotovca i prikazuju se njegovi eksperimentalni filmovi.

Tomislav Gotovac intenzivno je i kontinuirano bio prisutan na domaćoj i svjetskoj umjetničkoj sceni. Utjecao je na formiranje generacija mladih stvaralaca u području filma i likovnosti.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.