Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

"Venera, Mars i Saturn s krova MSU-a", od 20:30-22:30

Pogledajte kako je bilo na linkovima:

http://www.youtube.com/watch?v=TAJKf931vs8

http://www.youtube.com/watch?v=GCeXSqy-exA

Muzej suvremene umjetnosti od podneva do večeri je cool mjesto za ljetne žege. Ovoga četvrtka, 15.7.2010., nudi privlačan program za sve posjetitelje, osobito one koje zanima umjetnost i astronomija. Osobit doživljaj smiraja dana na krovu Muzeja.

„Venera, Mars i Saturn s krova MSU-a“, od 20.30 do 22.30

Ljetno nebo nije samo blještava vrelina, nego krije i mnoge tajne, ali i omogućuje da promatramo planete. Stoga će Ante Radonić, voditelj planetarija Tehničkog muzeja iz Zagreba, ovaj četvrtak, na krovu MSU-a, uputiti posjetitelje kako da promatraju ljetno nebo i objasniti što se vidi. Kako se bude spuštao sumrak, posjetitelji će pomoću teleskopa promatrati Mjesec i čekati pojavu planeta i zvijezda. Prvo će se pojaviti Venera, nakon toga vidjet će se planeti Mars i Saturn.

Demonstratori s teleskopom bit će Dag Oršić,Todor Ivošević i Saša Nuićiz Astronomskog društva Beskraj.

Promatranje započinje u 20.30 i trajat će do 22.30.

Naravno, pobrinuli smo se i za piće i glazbu za potpuni doživljaj.

Zahvaljujemo Tehničkom muzeju iz Zagreba i Astronomskom društvu Beskraj na potpori.

Edukativni „svemirski“ programi počinju i ranije. Eduakcija MSU-a nudi cool programe za sve ljubitelje umjetnosti i astronomije od 7 do 77 godina.

Program U FOKUSU u 18 sati

„Svemirski kolaži Antuna Motike“

Od 1958. godine hrvatski slikar Antun Motika zaokupljen je vijestima o istraživanju Svemira. Na njegovim slikama i crtežima pojavljuju se kozmički motivi, a jedna slika nosi naziv Sputnik (1959) prema prvom lansiranom umjetnom satelitu. Istodobno na nacrtima za keramičke i staklene skulpture mogu se uočiti motivi letjelica i zvijezda. Motika zapravo vrlo rano pokazuje interes za tu tematiku. Još kao gimnazijalac u Pazinu radi bilježnicu u stripu Put na mjesec (1917-1918), inspiriranu romanima Julesa Vernea. Kolaž Bez naziva (oko 1960) pripada seriji kolaža i foto-kolaža sa snimkama planeta, prvih umjetnih satelita i raketa,fotografije kojih Motika izrezuje iz dnevnog tiska i zatim montira u nove kompozicije.

O tzv. „svemirskim kolažima“ govorit će kustosica Ivana Janković.

Okupljanje u predvorju Muzeja.

Program U FOKUSU u 18.30 sati

„Svemirski teatar Dunje Zupančič i Dragana Živadinova“

Teza o antigravitacijskoj umjetnosti kako su je razvili slovenski umjetnici Dragan Živadinov i Dunja Zupančič još 1995. godine zvučala je kao utopija, no 1999. godine Kozmokinetički kabinet kazališta Noordung izveo je Biomehanički Noordung u ruskoj letjelici za simulaciju bestežinskog stanja u kojem se treniraju kozmonauti u sklopu Centra za obuku „Jurij Gagarin“ u Zvjezdanom gradu kod Moskve. Glumci su izveli predstavu pri nultoj gravitaciji u trajanju od jedne minute. Budući da je izvedena bez publike, snimljena je, a fotografije autori koriste za stvaranje likovno-kazališnih ambijenata.

O njihovu radu G=O/D Biomehanika Noordung I i II, iz 2002, predstavljenom u cjelini Elastični prostor postava Zbirki u pokretu na 2. katu govori viša kustosica Nada Beroš

Okupljanje u predvorju Muzeja.

KREATIVNA RADIONICA

„Kad narastem bit ću svemirski brod“

U prostoru Školice, u prizemlju MSU-a, od 18 do 20 sati

Za dob od 7 godina na dalje

Potaknuti primjerima umjetničkih djela u postavu Zbirki u pokretu koja su nadahnuta svemirom i svemirskim istraživanjima (djela Antuna Motike, Dunje Zupančić i Dragana Živadinova) polaznici radionice „Kad narastem bit ću svemirski brod“ prvo će istražiti temu svemirskih letjelica i letova na internetu. U sljedećoj etapi izabrat će najzanimljivije primjere i otisnuti ih u Školici. Otisnute primjere zatim će kombinirati i dorađivati crtežom u tehnici flomastera u boji, i na kraju u tehnici kolaža načiniti zajedničku sliku svemira. Po završetku radionice postavit ćemo malu prigodnu izložbu na krovu Muzeja.

Sudjelovanje u radionici je besplatno, a materijal će biti dostupan u Muzeju.

Poželjno je najaviti sudjelovanje u radionici na eduakcija@msu.hrili na telefon (01)605 27 00

Autorica: Nada Beroš, viša kustosica

Voditeljica: Ksenija Filipović, akademska slikarica i kustosica

U četvrtak 15. srpnja 2010. MSU je otvoren od 12 do 22.30 sati.

Cijene ulaznica uz popust od 50%.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.