Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Snježana Ban u Muzeju suvremene umjetnosti predstavlja ambijentalnu instalaciju „Rastaju se Gilbert & George“

Nerazdvojne umjetničke i životne partnere prikazala je u karakterističnim pozama, kao da su napustili vlastite radove, ali i jedan drugoga– na što upućuje i senzacionalistički naslov rada.

„Rastaju se Gilbert & George“, 2007.

Snježana Ban stvorila je ambijentalnu instalaciju “Rastaju se Gilbert & George” 2007. godine, potaknuta najavom dolaska slavnih umjetnika i pripremama za izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, te senzacionalističkim medijskim napisima o njima. U skladu sa strategijama većine njezinih dosadašnjih radova ostvarenih spajanjem i pretapanjem vlastita rukopisa s citatima iz suvremene umjetnosti ili klasika moderne, odlučuje se posegnuti za ikonama suvremene umjetnosti, Gilbertom i Georgeom. Nerazdvojne umjetničke i životne partnere prikazala je u karakterističnim pozama, kao da su napustili vlastite radove, ali i jedan drugoga – na što upućuje i senzacionalistički naslov rada. Sukladno njihovoj poetici i svjetonazoru, Snježana Ban se poigrava konvencijama i tabu temama, ali propituje i status suvremenih umjetnika, pa tako i vlastite pozicije u svijetu umjetničke produkcije, razmjene i prezentacije.

Rad je izložen u MSU do zatvaranja izložbe „Jack Freak Pictures“ Gilberta i Georga, 12. rujna 2010. godine.

Snježana Banrođena je 1980. u Zagrebu. Diplomirala je 2007. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odsjek, u klasi prof. Ante Rašića, a na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu 2008. godine. Od 2007. radi kao vanjska suradnica na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje pohađa poslijediplomski doktorski umjetnički studij slikarstva. Izlagala je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Godine 2006. dobitnica je Velike nagrade Salona mladih, Nagrade Hrvatske gospodarske komore te druge nagrade Erste banke. Živi i radi u Zagrebu.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.