Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Preminula Marija Gattin

Marija Gattin, dugogodišnja kustosica i viša dokumentaristica Muzeja suvremene umjetnosti, preminula je poslije duge i teške bolesti 11. rujna 2010.

Ispraćaj će biti u Splitu, ispred trajekta za Lastovo u petak, 17. 9. 2010. u 16.30 sati, a pogreb će se održati u Lastovu, u subotu, 18. 9. 2010. u 9.00 sati.

Muzej suvremene umjetnosti organizirat će komemoraciju sljedećeg tjedna o čemu ćemo vas naknadno obavijestiti.

Lastovka, rođena je u Splitu 1957. Nakon završenog studija povijest umjetnosti i talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, zaposlila se u Muzeju suvremene umjetnosti 1987. godine. Od početka kustoske prakse bavila se dokumentacijom suvremene umjetnosti i bila voditeljicom Informacijsko dokumentacijskog odjela MSU-a. Zahvaljujući stručnosti i zalaganju kolegice Gattin, dokumentacija i likovni arhiv MSU razvili su se u najjače dokumentacijsko središte među našim muzejsko-galerijskim ustanovama, s bazama podataka o suvremenoj hrvatskoj, ali i stranoj umjetnost i pojedinim umjetnicima. Zaslužna je za implementaciju i razvoj programa za dokumentiranje muzejskih zbirki (program m++) u MSU i drugim hrvatskim muzejima, kao i za digitalizaciju dokumentacije i arhivske građe. Inicirala je i sudjelovala u realizaciji kataloga Zbirke MSU, Volumen, 2008, kao pripremu za otvaranje nove zgrade.

Marija Gattin autorica je izložbe Gorgona prikazane na Venecijanskom bijenalu 1997, kao i monografije Gorgona objavljene 2002. u izdanju Muzeja suvremene umjetnosti. Sustavno istražujući suvremenu umjetnost, započinje suradnju na projektu Bit International i Nove tendencije, koji je rezultirao izložbama prikazanim u Neue Galerie u Grazu, 2005. i ZKM-u Karlsruheu, 2008. Kruna tog projekta je upravo objavljena knjiga o časopisu Bit International i pokretu Nove tendencije u izdanju MIT Pressa koju Marija Gattin potpisuje kao suurednica. Pratila je rad naših likovnih umjetnika i suautorica je izložbi koje su održane u Muzeju suvremene umjetnosti: Ispričati priču, 2001, Tomislav Gotovac: Speaking of Pictures, 2003. Bila je uključena u mnoge stručne projekte vezane za suvremenu umjetnost, dokumentaciju i digitalizaciju u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb i drugim kulturnim ustanovama.

Izložbe u organizaciji ili suradnji MSU-a (izbor)

1986. 30 godina Galerije suvremene umjetnosti – U susret Muzeju suvremene umjetnosti, Muzejski prostor, Zagreb (vanjska suradnica)

1987. Suvremeno jugoslavensko slikarstvo i skulptura 1977-1987, Nacionalna pinakoteka, Atena (u suradnji s Davorom Matičevićem)

1989. Gorgona (...Jevšovar, Knifer...)., FRAC + L’Atheneum, Dijon (u suradnji s Davorom Matičevićem)

1989. Avant-gardes Yougoslaves, Musée de Toulon; Musée des Beaux-Arts, Carcassonne; Abbaye Sainte Croix, Sables d’Olonne (u suradnji s Davorom Matičevićem)

1991. Grupa Gorgona (peterodnevna radionica na poziv i u organizaciji izdavača i kolekcionara Francesca Conza iz Verone), Brunnenburg, dvorac Eezre Pounda, Italija

1992. Suvremena hrvatska umjetnost, Ernst Muzeum, Budimpešta (u suradnji s Davorom Matičevićem)

1992. Ville e palazzi – Muse di pietra, Salone del Palazzo dei Trecento, Treviso (u suradnji s Davorom Matičevićem i Berislavom Valušekom – hrvatska participacija)

1992. Hrvatsko slikarstvo današnjice, Frankfurter Römer (u suradnji s Davorom Matičevićem)

1993. Hrvatska fotografija od 1950. do danas, Galerija suvremene umjetnosti, Galerija primitivne umjetnosti, Starogradska vijećnica, Zagreb (u suradnji s Davorom Matičevićem i Tihomirom Milovcem)

1993. Marijan Jevšovar: Crteži, Galerija suvremene umjetnosti, Zagreb (u suradnji s Davorom Matičevićem)

1993. “Artophobia”, Verein zur Förderung der Kunst, Graz (hrvatska participacija)

1994. Zentrum Zagreb – Skulptur in Kroatien 1950-1990, Wilhelm Lehmbruck Museum, Duisburg (u suradnji sa Želimirom Koščevićem)

1995. V. Biennale Intergraf Alpe Adria, Centro Friulano Arti Plastiche, Udine (hrvatska participacija)

1996. Akvizicije Muzeja suvremene umjetnosti 1991-1996, Galerija suvremene umjetnosti, Zagreb (u suradnji s Leonidom Kovač)

1997. Gorgona, gorgonsko, gorgonaško (Gorgona, gorgonesco, gorgonico), u sklopu 47. venecijanskog bijenala, Villa Pisani, Stra (Ve); Ex Macello, Dolo (Ve)

2001. Ispričati priču (To tell a Story), Muzej suvremene umjetnosti i Gliptoteka HAZU (u suradnji s Leonidom Kovač i Jadrankom Vinterhalter)

2002. Out of Print, hrvatska participacija izložbi “malog tiska”, Mednarodni grafični likovni center, Ljubljana

2002. Plàstica Croata Contemporània, Casal Balaguer, Palma de Mallorca


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.