Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Komemoracija Mariji Gattin, 23. 9. 10.

U povodu smrti Marije Gattin, kustosice i više dokumentaristice, Muzej suvremene umjetnosti priređuje komemoraciju koja će se održat u četvrtak, 23. rujna 2010. u 14.00 sati u dvorani Gorgona, MSU, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb.

Na komemorativnom skupu govorit će dr. Leonida Kovač i dr. Matko Meštrović, teoretičari umjetnosti, Marina Viculin, viša kustosica, Jadranka Vinterhalter, muzejska savjetnica i Igor Kuduz, umjetnik.

Marija Gattin, dugogodišnja kustosica i viša dokumentaristica Muzeja suvremene umjetnosti, preminula je poslije duge i teške bolesti, u subotu 11. rujna 2010.

Lastovka, rođena je u Splitu 1957. Završila je studij povijest umjetnosti i talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1984.

U Muzeju suvremene umjetnosti zaposlila se 1987. kao kustosica zadužena za dokumentaciju i knjižnicu, da bi postala voditeljicom Odjela dokumentacije i istraživanja 2000. Prema novom ustroju, od 2007. Marija Gattin je voditeljica Informacijsko dokumentacijskog odjela MSU-a.

Zahvaljujući stručnosti i zalaganju kolegice Gattin, dokumentacija i likovni arhiv MSU-a razvili su se u najjače dokumentacijsko središte među našim muzejsko-galerijskim ustanovama, s bazama podataka o suvremenoj hrvatskoj, ali i stranoj umjetnosti i pojedinim umjetnicima. Autorica je strukture podataka za informatičku obradu fundusa MSU-a, dala je izniman stručni doprinos u razvoju i implementaciji programa za dokumentaciju muzejskih zbirki (program M++) u MSU i drugim hrvatskim muzejima. Zaslužna je za digitalizaciju dokumentacije i arhivske građe.

Uz postojeće poslove, vodila je Zbirku fotografije, filma i videa u razdoblju od 2003. do 2007, posebno skrbeći za njihovu obradu i zaštitu, te pripremu za preseljenje u novu muzejsku zgradu. Imala je senzibilitet i stručni interes za medij fotografije, brižno je čuvala i obrađivala fotografski opus svog pokojnog supruga Nenada Gattina i sudjelovala u pripremi i organizaciji njegove retrospektivne izložbe u Galeriji Klovićevi dvori, 2006.

Sustavno je obrađivala i sređivaladokumentaciju i arhivsku građu muzeja kako bi u novoj zgradi ona bila dostupna svim korisnicima, istraživačima suvremene umjetnosti. U rad s dokumentacijom, tim „nevidljivim“ ali bazičnim muzejskim poslom,Marija Gattin upuštala se pasionirano, analitički i kreativno. Shvaćala je arhivsku građu i fotografije kao materijal za interpretaciju iznimno zanimljivih umjetničkih događanja i autora te ih je pretakala u kataloge, knjigeiizložbe. Radila je na pripremama većine izložbi u Muzeju, poglavito na većim problemskim i retrospektivnim izložbama. Inicirala je i sudjelovala u realizaciji kataloga Zbirke MSU, Volumen, 2008, kao pripremu za otvaranje nove zgrade.

Marija Gattin realizirala je nekoliko autorskih izložbenih projekata, od kojih je posebno značajna Izložba Gorgona, gorgonsko, gorgonaško, u sklopu 47. venecijanskog bijenala, 1997. Nastavljajući istraživanje fenomena grupe Gorgona i pojedinih njezinih autora, za HTV je kao scenaristica pripremila dokumentarni film o Josipu Vaništi, 2000, u suradnji s redateljicom Ljiljanom Jojić. Autorica je monografije Gorgona / Protokol dostavljanja misliobjavljene 2002. u izdanju MSU-a.

Istražujući suvremenu umjetnost i građu iz muzejske dokumentacije, započinje suradnju na projektu Nove tendencijei Bit International, koji je rezultirao izložbama prikazanim u Neue Galerie u Grazu, 2007. i ZKM-u Karlsruheu, 2008. Kruna tog projekta je upravo objavljena knjiga A little known story about the movement, a magazine and the computer's arrival in art: New Tendencies and Bit International 1961-1973, u izdanju MIT Pressa koju Marija Gattin potpisuje kao suurednica. Bila je stručna suradnica na dokumentarnom filmu u produkciji HTV-a o Novim tendencijama na kojem je surađivala s Anom Marijom Habjan, scenaristicom i urednicom.

Pratila je recentni rad naših likovnih umjetnika te je kustosica i suautorica nekolicine izložbi koje su održane u Muzeju suvremene umjetnosti, među kojima ističemo Ispričati priču, 2001., Tomislav Gotovac: Speaking of Pictures, 2003.

Bila je članica Hrvatske nacionalne sekcije AICA, aktivno je sudjelovala u godišnjim stručnim seminarima Arhivi, knjižnice, muzeji – AKM (Rovinj, Poreč). Bila je uključena u mnoge stručne projekte vezane za suvremenu umjetnost, dokumentaciju i digitalizaciju u MSU i kroz mrežu hrvatskih muzeja. Surađivala je s Muzejskim dokumentacijskim centrom, Hrvatskim filmskim savezom, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, Hrvatskom radio televizijom i mnogim drugima kulturnim ustanovama i stručnjacima iz Hrvatske i inozemstva koji su u dokumentaciji MSU-a nalazili dragocjenu građu.

Vedra, komunikativna, neposredna osoba, Marija Gattin je kao kustosica i dokumentaristica bila pedantna, predana, analitična, stručna, sklona timskom radu. Mnoge mlađe kolegice i kolege svoj su rad u MSU započeli upravo pod njezinom paskom: pamte je kao iznimno predanu mentoricu koja je svoje veliko znanje nesebično prenosila i na čiju su se profesionalnu i osobnu podršku uvijek mogli osloniti. U stručnom ali i osobnom pristupu nadasve su se isticali njezini visokomoralni stavovi.

Naša će kolegica Mira, kako smo je svi zvali, ostati trajno u našem sjećanju, a njezin stručni rad ugrađen u temelje Muzeja suvremene umjetnosti.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.