Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

FOTOMARATON – izložba radova sudionika natjecanja

Izložba radova nastalih na Fotomaratonu, oko četiri tisuće fotografija dvjestotinjak sudionika, bit će otvorena u četvrtak, 23. rujna u 19 sati, u prostorima No galerije MSU-a. Fotografsko natjecanje pod nazivom "Fotomaraton" održano je u Zagrebu treći puta dana 11. rujna 2010.

Natjecanje je zamišljeno tako da svaki sudionik napravi 24 fotografije o 24 zadane teme. Predane fotografije moraju biti snimljene istim redoslijedom kojim su teme i zadane. Samo natjecanje traje dvanaest sati, što znači da sudionici imaju oko trideset minuta za jednu fotografiju. Ove su godine sve teme bile vezane uz imena umjetničkih djela u stalnom postavu Muzeja suvremene umjetnosti, Zbirke u pokretu, pa su tako „maratonci“ stvarali slobodne asocijacije uz nazive poput „Oči pročišćenja“, „Zimnica za intelektualce“, „Sendvič ljudi“ i slično…

Aktivno razvijanje vizualnog opažaja potječe iz Copenhagena gdje je Fotomaraton prvi put držan 1989. godine, a od tada se proširio po mnogim gradovima u svijetu, poput Berlina, Beča, Londona, Praga. U Zagrebu je Fotomaraton prvi puta održan 15. 9. 2007. i na njemu je sudjelovalo oko 150 natjecatelja.

Teme koje se zadaju su uglavnom apstraktne, zato što natjecatelji nisu ograničeni na određene motive, nego se želi dobiti što više interpretacija tema koristeći različite motive.

Više o Fotomaratonu možete pročitati na www.fotomaraton.hrgdje možete naći i fotografije koje dočaravaju dio atmosfere.

Za dodatna pitanja o Fotomaratonu: Duško Vorkapić, e-mail: info@fotomaraton.hr

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.