Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

U spomen Pierreu Schaefferu

Koncerti, filmovi i predavanja o djelu i utjecaju Pierrea Schaeffera na glazbu i medije druge polovice XX. stoljeća

U povodu proslave stote godišnjice rođenja P. Schaeffera (1910-1995) MSU se pridružuje brojnim kulturnim i inozemnim institucijama koje će se prisjetiti djela tog istraživača i stvaraoca. Svojim teorijskim postavkama uvrstio se u jednog od začetnika revolucionarnih promjena u glazbi i umjetnosti druge polovice 20. stoljeća, osobito u multimedijskom aspektu.

Schaeffer je nekoliko puta bio u Zagrebu (1961, 1963, 1965. i 1970. godine), gostovao je kao glazbenik ali i istraživač sa svojom grupom, te kao predavač na Radio-televiziji Zagreb (1970). Kao predavač je gostovao i 1961. u ondašnjoj Galeriji suvremene umjetnosti uz izložbu kojom se najavljuju Nove tendencije. Otada potiče «Doctrine de Zagreb», tek nedavno objavljen tekst iz 1961, koji je važan i u njegovom francuskom .

Zagrebački program od tri koncerta u Dvorani Gorgona MSU-a (8-10. listopada) izbor je povijesnih djela njegovih suradnika, sljedbenika i naljednika koji kreativno produbljuju istraživanja. Prate ih tri projekcije izbora iz filmova koji su bili prevratnički za ondašnju filmsku i medijsku scena Francuske. Značajno je da je jedan koncert namijenjen djelima hrvatskih autora (Đurović, Foretić).

Otkrićem konkretne glazbe Pierre Schaeffer je promijenio iz temelja suvremeno shvaćanje glazbe. Prvu istraživačku strukturu radija osnovao je 1942. godine , 1951. je osnovao Grupu za istraživanje glazbe koja djeluje i danas, 1960. utemeljio je tada jedinu Službu za istraživanje u medijima Francuske radio-televizije kojom je i upravljao njome do 1974. Služba je sustavno istraživala umjetnička, znanstvena i intelektualna područja audiovizualnog svijeta i kreacija. Schaeffer je i osnivač Nacionalnog audiovizualnog instituta (INA). Taj istraživački put prate brojni članci, rasprave i eseji te knjige koje definiraju i otvaraju probleme suvremenog razvoja audiovizualnih medija i umjetnosti u kojima ujedinjuje spoznje istraživanja eksperimentalne glazbe, te upozorava na misiju glazbe («Strojevi za komunikaciju»; I.«Geneza privida», II. Moć i komunikacija) .

Koncertima u Zagrebu prisustvovat će umjetnikova supruga, gospođa Jacqueline Schaeffer, skladatelji Ivo Malec, Francois Bayle, Daniel Teruggi (direktor Groupe de la Rechrche Musicale, poljsko-francuska skladateljica Elzbieta Sikora.

Detaljan program možete preuzeti ovdje:


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.