Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Umro Ratko Petrić

U šezdeset i devetoj godini života danas, 12. lipnja 2010, preminuo je Ratko Petrić, kipar, umirovljeni sveučilišni profesor te svestrani umjetnik koji je svojim djelima uvijek pozivao na dijalog, promjenu diskursa, otvorenost za drugačija stajališta.

Ratko Petrić rodio se u Zadru 1941. godine gdje je završio gimnaziju. Diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Vanje Radauša 1966. godine, a kod njega je pohađao i majstorsku radionicu. Suosnivač je likovne grupe Biafra. Izlagao je na mnoštvu izložbi u zemlji i inozemstvu, a bio je i sudionik brojnih međunarodnih kiparskih simpozija. Izveo je dvadesetak skulptura u javnim prostorima. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj radprimjerice, nagradu Zagrebačkog salona i Vjesnikovu "Josip Račić". Usto, u dvorcu Jakovlje u Hrvatskom zagorju godinama je držao kiparsku koloniju stvorivši prekrasni Park skulptura.

Čuvene su njegove provokativne skulpture iz sedamdesetih i osamdesetih godina Orator, Pečat, Svevid i Gozba, mnogi pamte i njegovog Charlia Chaplina ispred nekadašnje zagrebačke Kinoteke. Aleja skulptura na Savskom nasipu, njegov je autorski projekt koji trajno svjedoči o oštrini duha i želji za promjenom. Skulpture je izrađivao od najčudnijih materijala – kartona, žice, poliestera, platna i mesa, a zatim ih bojao kričavim bojama

U monografiji o Petrićevu djelu, Ive Šimat Banov, ustvrdit će: „Žestoki kritičar svijeta, tajni agent ćudoređa koji šokira, diverzant koji se ubacuje u pozadinu, kritičar tiskovnih bljuvotina, promišlja i sjedinjuje što će i kako će nešto reći. Forma i sadržaj moraju biti u najvećoj mogućoj blizini; u najužoj intimnosti. Svjedok prevara, nadomjestka za prave stvari, ukazuje na, recimo, pretenciozno, savjest društva, smještenu na stražnjem sjedalu i s dvorišne strane istine. (…) Petrić je genijalan provokator, Dapače, diplomirani provokator. Doktorand koji je znao da svi instinkti pravde i pobude i ideje bez jasne strukture oblika, odvode kaotičnom gubitku jasnoće i poruke do koje Petrić drži. Ratko Petrić je… onaj duh koji je ispisao i iscrtao veliko štivo na temu ljudske tjeskobe i bijede svijeta.“

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.