Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Čokolada u El Doradu

Radionica izrade skulpturica od staniola uz izložbu Danice Dakić

Školica, od 16 do 18 sati

Što je zajedničko čokoladi i El Doradu? Nedvojbeno, Južna Amerika, ali i mnogi mitovi koji su isprepleteni oko najslađe poslastice na svijetu, slično kao što se stoljećima predu i brojni mitovi o El Doradu –toj nikad otkrivenoj zemlji blagostanja.

U kreativnu radionicu Čokolada u El Doradu, koja je nadahnuta izložbom Danice Dakić i njezinim videom El Dorado, uvest će nas Jadranka Pintarić, spisateljica i čokoholičarka.

Naučit ćemo porijeklo riječi čokolada, zašto je Aztecima bila čarobni napitak, zašto su je Maye posvećivale božanstvu plodnosti, zašto su je oba drevna naroda smatrali darom bogova, simbolom bogatstva i raskoši, te zašto je čokolada bila toliko cijenjena da se plodovima kakaovca –glavnim sastojkom čokolade –moglo trgovati kao novcem.

Potraga za čokoladom ipak nikad nije bila tako pogubna kao ona za zlatom El Dorada. Začudna i prelijepa, figura Zlatni splav El Dorada, koja se danas čuva u Muzeju zlata u Bogoti, a koju su neumorni tragači za blagom pronašli u jezeru, daje naslutiti kako možda ipak legenda nije neutemeljena.

Kako god, tragajući za srećom, naučimo da ipak nije zlato sve što sja, te da sreću čine male stvari, poput prijatelja koji ti daruje čokoladu. Čokoholičarima već i sama čokolada izaziva čokoholiju!

U nastavku kreativne radionice, koju će voditi Ksenija Filipović, akademska slikarica, djeca će izraziti svoje viđenje krajolika El Dorada modeliranjem staniola u koji je zamotana čokolada . Najslađi zadatak je prvo dobiti prazan omot od čokolade! J

Potrebno je najaviti sudjelovanje u radionici najkasnije do petka, 12. 11. do 17 sati na eduakcija@msu.hr

Zahvaljujemo sponzoru radionice Zvečevu

Dob: od 6 do 12 godina

Voditeljice: Jadranka Pintarić i Ksenija Filipović

Autorica programa: Nada Beroš


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.