Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Izložba SintArt u Zbirci Richter

Pozivamo vas na izložbu SintArt kojom predstavljamo novi izložbeni projekt Zbirke Richter, u kojem sudjeluju Grupa ABS, Božena Končić Badurina, Viktor Popović i Davor Sanvincenti.

Vjenceslav Richter, jedan od osnivača grupe EXAT-51, autor znamenitog paviljona za svjetsku izložbu u Bruxellesu 1958, sudionik Novih tendencija, umjetnik, arhitekt, teoretičar, istraživač u području arhitekture i umjetnosti, svojim umjetničkim djelovanjem i intrigantnim načinom života inspirirao je odabrane umjetnike — Grupu ABS, Boženu Končić Badurina, Viktora Popovića i Davora Sanvincentija. Sintezni pristup, sinturbanizam, geometrijska apstrakcija, eksperiment — tek su neki pojmovi koji su zaokupili misaone prostore i ateljee tih umjetnika. Njihovi umjetnički radovi, instalacije i akcije privremeno će postati dio stalnog postava Zbirke Richter i parka skulptura kojima istražuju misaoni prostor Vjenceslava Richtera, i na određen način, ponovno otvaraju pitanje trajanja grupe EXAT-51 referirajući se na poznatu Richterovu tvrdnju — dok ima ateljea koji eksperimentiraju bit će i EXAT-a.
Zbirka Richter, kako je skraćeno nazivamo, donacija je umjetnika i njegove supruge Gradu Zagrebu, kojom već više od deset godina upravlja Muzej suvremene umjetnosti. Ovim projektom ostvarujemo jednu od ideja Vjenceslava Richtera a to je da taj prostor bude mjesto susreta, aktivne razmjene ideja i umjetničke misli.
Autorica i kustosica izložbe: mr. sc. Snježana Pintarić
Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter, Vrhovec 38, Zagreb
Radno vrijeme: utorak–subota od 11–18 sati, ulaz besplatan


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.