Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Nagrada “Viktor Kovačić” Igoru Franiću za projekt zgrade MSU-a

Za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u 2010. godini, godišnju nagradu „Viktor Kovačić“ UHA-e, dobio je arhitekt Igor Franić za realizaciju zdanja Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

MSU je najveći ostvareni kulturni projekt neovisne Hrvatske, a uoči obilježavanja prve godine od svečanog otvorenja, veseli nas priznanje koje su Igoru Franiću iskazali kolege arhitekti.

„Arhitektonski projekt mora pokazati osjetljivost prema mjestu, prema lokalnome, ali isto tako odgovoriti izazovima suvremenost. Cijeli izložbeni prostor je zamišljen da bude fleksibilan. Naime, može funkcionirati tako da u njemu uopće nema dodatnih zidova, nego samo oni definirani unutar osnovnog čistog tlocrta, ili na način kako su postavljeni za prvi stalni postav muzejskog fundusa, prema koncepciji kustosa Tihomira Milovca i Nade Beroš.

U muzeju je događaj važniji od forme prostora. Imao sam stalno na umu da suvremena umjetnost može biti iznenađujuće drukčija, da sukladno tome, slijedeći duh doba, ruši naše ustaljene predodžbe o njezinom prezentiranju. Dobar primjer za to je Turbine hall u Tate Modern. Na neki način, to je sam po sebi jedinstven prostor, ali istodobno svake godine primi djelo nekog umjetnika koji ga je izradio upravo u tu svrhu, samo tamo i nigdje drugdje. Naši vanjski prostori imaju takav pomak u dimenziji i mogu predstavljati prostorni izazov, a isto tako dostupni su oku i iznutra i izvana, k tome, pristupačni su u pogledu potrebnih servisa za izvedbu djela.

Moja zamisao je da muzej bude žarište, živi punkt kulturnog života, da privlači ljude, a ne da fascinira svojom pojavnošću. Važnija je prostorna aktivnost, nego fascinacija prostorom.

Pomak koji se može očitati jest i programski. U pojedinim sadržajima dogodio se odmak od klasičnih muzejskih zahtjeva, to se prije svega odnosi na multifunkcionalnu dvoranu, AV studio, i fasadne mogućnosti prezentacije. Ponovno se vraćamo na lokaciju: u novom dijelu grada to je potrebno i opravdano, a takav iskorak omogućuje formiranje mjesta u kojem umjetnost i nastaje. I zato prostor ima formu prije radionice nego nekog uzvišenog hrama.“


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.