Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Glazbeno događanje u Zbirci Richter ARS ACUSTICA: AV / E! POLIS

U ponedjeljak 17. siječnja 2011. godine u 20 sati pozivamo vas u Zbirku Richter na proslavu rođendana umjetnosti.

Rođendan umjetnosti svečanost je posvećena sjećanju na ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. objavio da je umjetnost rođena točno prije milijun godina. Nakon Filliove smrti 1987. godine, umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao vječne mreže (La Fete permanente), a rođendan umjetnosti se na različitim događanjima slavi diljem svijeta (u muzejima, koncertnim dvoranama, na radio postajama, u malim privatnim studijima i sl.) uz obvezu umjetnika da donesu svoj „dar“ koji će se moći tom mrežom podijeliti s drugima.
Grupa za Ars Acusticu pri Europskoj radijskoj uniji osmislila je za taj prigodu međunarodnu razmjenu zvučnih „darova“, odnosno zapisa. Dva glavna centra, Beč i Stockholm, prikupljaju putem interneta i ISDN linija izravne prijenose u koje su uključene nacionalne i nezavisne radijske postaje te njima „pune“ dva satelita EBU-a. Svaka zemlja sudionica uključuje se uživo emitiranjem 20 minuta programa. Prošle godine u projektu je sudjelovalo dvadesetak zemalja.
Hrvatski radio, dramski program uključio se 2006. godine u ovo međunarodno događanje projektima koji su emitirani iz Studija Bajsić na HRT-u, zatim iz Studentskog centra u Zagrebu i kluba MAMA.
Ove godine, Ars Acustica održat će se u Zbirci Richter a hrvatski sudionik, projekt „ AV/! Polis“ multidisciplinarni je projekt autora Mara Marketa, Srđana Nogića i Gordana Nogića. Projekt je inspiriran djelima hrvatskog arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera, osobito njegovom temeljnom idejom o umjetničkoj slobodi, eksperimentiranju i ukidanju granica između različitih područja u umjetnosti općenito. Iz te perspektive ova grupa autora otkriva drugu dimenziju umjetničkog opusa V. Richtera – dimenziju zvuka u Richterovim skulpturama.
Projekt je nastao suradnjom Hrvatskog radija, Dramskog programa i Zbirke Richter, koja je donacija Gradu Zagrebu, a njome upravlja Muzeja suvremene umjetnosti. Hrvatski radio na Trećem programu uključit će se u projekt EBU-a u trajanju od 20.00-22.30 kombinirajući prijenose iz 14 gradova (Berlin, Hilversum, Ljubljana, Beč, Antwerpen, Beograd, Stockhom, Bratislava, Prag, Turku, Karlsruhe, Moskva i naravno Zagreb).

Autori projekta: Maro Market, Srđan Nogić, Gordan Nogić
Voditeljica projekta: Adriana Kramarić, Hrvatski radio, Dramski program
Organizacija za MSU: Vesna Meštrić, kustosica

Datum: 17. 1. 2011.
Mjesto: Zbirka Richter, Vrhovec 38, Zagreb
Vrijeme: 20h

Urednica i voditeljica izravnog prijenosa: Iva Lovrec Štefanović
Produkcija Glazbeni program HR.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.