Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Nominirani smo za nagradu Europski muzej godine

Europski muzejski forum (European Museum Forum – EMF) objavio je nominacije za europski muzej godine te s radošću ističemo kako su ove godine među 34 odabrane institucije iz 15 zemalja i dvije iz Zagreba: Muzej suvremene umjetnosti i Muzej prekinutih veza.

Prije nekoliko mjeseci stručnjaci povjerenstva za nagradu Europski muzej godine boravili u Zagrebu i pomnjivo proučili prostor, postav, ne samo muzeološku nego i sve druge djelatnosti MSU-a, a osobito okrenutost publici i edukacijske aktivnosti. Kao članovi ovogodišnjeg stručnog povjerenstva, u Zagrebu su bili: Sirje Helme, glavna direktorica Umjetničkog muzeja Estonije; Margarida Ruas iz Portugala koja je stručna savjetnica Odboru direktora EPAL-a (Empresa Portuguesa das Águas Livres); Željka Kolveshi, muzejska savjetnica i zamjenica ravnatelja Muzeja grada Zagreba.

Muzeji se mijenjaju i neprestano donose neočekivane ideje, otvaraju nova polja djelovanja, surađuju sa zajednicom i okruženjem. Upravo sve te elemente u obzir uzimaju i stručnjaci koji sudjeluju u odabiru muzeja koji će se natjecati za prestižna priznanja na svečanosti 21. svibnja 2011. na godišnjoj skupštini Europskog muzejskog foruma koja će se održati u njemačkom gradu Bremerhavenu u kojem je jedan od pobjednika EMYA-a, Njemački iseljenički centar.

Već i sama nominacija veliko je priznanje jer je među 34 odabrane institucije mnogo uglednih muzejskih ustanova. Usto, činjenica da su u konkurenciji dvije ustanove iz naše zemlje, svjedoči o odličnim rezultatima muzejske struke u nas. Događalo se to i prethodnih godina, kada su primjerice nominirani bili Muzej grada Zagreba i Arheološki muzej Narona.

Europski muzejski forum, koji djeluje u okviru Europskog vijeća, utemeljio je 1977. nagradu za muzej godine, koja je postala najuglednijom na Starom kontinentu. O nagradi odlučuje međunarodni žiri sastavljen od vrsnih stručnjaka koji dobro prouče i obiđu ustanove koje se kandidiraju. Svrha nagrade je da se istakne vrsnost europskih muzeja i potakne inovativnost. Tako je, primjerice, EMYA je vrlo pozitivno djelovala na muzejski svijet i muzealce jer je prepoznavala male muzeje s izrazito inovativnim pristupom. U natjecanju su svi muzeji ravnopravni, bez obzira jesu li javni ili privatni, veliki ili mali. Budući da je jedan od važnijih kriterija za ulazak na listu EMYA-a upravo okrenutost publici i edukacijska djelatnost te utjecaj muzeja na svoju okolinu i uvođenje promjena, prigoda je da podsjetimo kako je u samo godinu dana rada u novoj zgradi, MSU posjetilo oko 230.000 ljudi. Usto, pokrenuli smo nove programe: filmski, kazališni, plesni, međunarodne simpozije, brojne interaktivne radionice i slično. MSU je promijenio ne samo urbani i kulturni krajolik Novog Zagreba ili samog svog grada, nego se nametnuo i kao novo europsko središte važnih zbivanja.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.