Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

3. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac

Drugi tjedan događanja uz 3. dane fotografije ATD: radionice, predavanja, tematsko vodstvo i predstavljanje umjetnika.

Idejni koncept manifestacije seže u 2007. godinu, kada je prvi put organizirana u povodu stote obljetnice rođenja Toše Dabca. Kao posveta nestoru hrvatske fotografije, a ujedno bogatoj tradiciji hrvatske umjetničke fotografije, Dani su pobudili iznimno velik interes javnosti te pokazali potrebu za ponovnim održavanjem.
Tematski raznolik i bogat program, u kojem sudjeluje niz stručnjaka s područja povijesti i teorije umjetnosti i fotografije, sadrži ciklus od osam predavanja, osam radionica i stručno vodstvo kroz stalni postav MSU-a s naglaskom na zastupljenost fotografije. Predavanja ne zahvaćaju samo portretnu fotografiju, nego i vizualne umjetnosti općenito te se bave teorijskim i praktičnim pristupom fotografskom mediju. Radionice su otvorene za sve ljubitelje fotografije, a svrha im je polaznike upoznati s različitim fotografskim modusima i izričajima, teorijski i praktično. Voditelji radionica ugledni su autori na polju umjetničke fotografije.
Dane fotografije prati tematska izložba Tošo Dabac – portreti umjetnika na kojoj su izloženi portreti umjetnika koje je Tošo Dabac radio od tridesetih do šezdesetih godina prošloga stoljeća.


RADIONICE

„PORTRETI ZA 15 MINUTA SLAVE“
Voditelj radionice: Mio Vesović, fotograf
Počinje 11. 4. 11. u Arhivu Tošo Dabac, Ilica 17, Zagreb, u 11.00 sati

Radionica počinje uvodnim stručnim predavanjem o polaroid fotografiji, potom slije praktičan rad i razgovor o problemima i mogućnostima snimanja polaroid kamerom.

Polaznici radionice portretirat će jedni druge u uvjetima studijskog snimanja i uz osnovne svjetlosne pozicije. Portrete će raditi kultnim portretnim Polaroid fotoaparatom s kakvim je Andy Warhol radio svoje znamenite portrete slavnih ličnosti. Mitologizaciju i glamur tih portreta postigao je naknadim uvećanjem i estetskim koloriranjem, inventivnim serigrafskim postupkom.
Pokušat ćemo fotokopirnim aparatom postići sličan efekt.

Mio Vesović (1953) završio je studij filmskog snimanja na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju u klasi Nikole Tanhofera. Od 70-ih sustavno objavljuje fotografije u Poletu, Studentskom listu, Svijetu, Pitanjima, Vjesniku i nizu drugih novina i časopisa. Godine 1979. s Ivanom Posavcem osniva Studio MO (Meko okidanje).
Izlagao je na nizu samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a stotinjak njegovih fotografija u zbirci je Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Živi i radi u Zagrebu.
Radionica traje dva dana (11. i 12. 4. 2011). Potrebno je unaprijed se prijaviti. Broj polaznika je ograničen na 22 osobe.

„PORTRET U MUZEJU“
Voditeljica radionice: Daniela Bilopavlović Bedenik, kustosica Arhiva Tošo Dabac
Asistenti: Luka Kedžo, fotograf, Tessa Bachrach Krištofić
Sastanak je 13. 4. 2011. u MSU-u, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb, u 16.30 sati u predvorju muzeja.

U radionicu će biti uključeni polaznici kreativne radionice Udruge za promicanje inkluzije (osobe s intelektualnim poteškoćama) pod vodstvom gđe Valerije Jelčić.
Na početku, sudionici radionice će se ukratko upoznati s temom portreta. Što je portret, kako on nastaje, kako snimiti portret u muzeju? Na ova pitanja pokušat ćemo naći odgovore uz šetnju stalnim postavom Muzeja suvremene umjetnosti. Sudionici radionice imati će zadatak međusobnog portretiranja uz mogućnost stvaranja portreta uz umjetničko djelo po izboru. Po završetku fotografiranja, snimljene fotografije pretočit će se u računalo, te napraviti izbor najboljih radova. Najbolji radovi će se izraditi i postaviti na izložbi.
Radionica traje dva dana (13. i 14. 4. 2011.) i zatvorenog je tipa.

„INTERMEDIJA“
Radionica o vrednovanju, zaštititi i čuvanju analogne i digitalne fotografije
Voditelj radionice: docent Fedor Vučemilović, predavač na Akademiji primijenjene umjetnosti Sveučilišta u Rijeci
Sastanak je 15. 4. u Arhivu Tošo Dabac, Ilica 17, Zagreb, u 11.00 sati.

Fotografije i filmovi krhka je građa, mnogo toga već je izgubljeno, a i ono što nam je ostalo moglo bi zauvijek nestati. Ako čitate ovaj tekst, vjerojatno ste osoba koja se bavi fotografijom i ne treba vas uvjeravati u kulturne i povijesne posljedice nadolazeće tragedije. Ipak, možemo razmisliti kako ublažiti katastrofu boreći se s dva ograničenja, a to su vrijeme i novac. Fotografski sektor najbrže se prilagođavao digitalnoj tehnologiji koja nudi goleme nove mogućnosti i činilo nam se da je lakše pohranjivati i čuvati digitalne fotografije za budućnost nego analogne. Budući da nas osnovna snimka ne košta ništa, svi smo prešli na digitalni medij te iskoristili mogućnost brzog razvoja, ali smo sad već suočeni s opasnošću čuvanja fotografija u digitalnom obliku na računalu. Stoga je svrha radionice naučiti kako vrednovati, zaštititi i čuvati i analogne i digitalne fotografije.
Radionica traje dva dana (15. i 16. 4. 2011.). Potrebno je prethodno se prijaviti. Broj polaznika je ograničen na 15 osoba. Polaznici moraju ponijeti vlastiti digitalni fotoaparat.
Fedor Vučemilović rođen je u Splitu 1956. godine. Diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti, Odjel kamere, u Zagrebu. Od 1975. do 1978. bio je član Grupe Šestorice s kojima je organizirao izložbe-akcije i osnovao časopis-katalog Maj 75. U svom umjetničkom radu Vučemilović uglavnom koristi medije fotografije, videa i filma. Predaje fotografiju na Akademiji primijenjene umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Živi i radi u Zagrebu i Rijeci.
Radionica je ponajprije namijenjena muzejskim djelatnicima.

Tematsko vodstvo
Fotografija u ZBIRKAMA U POKRETU MSU-a
MSU, srijeda, 13. 4. 2011. u 17 sati
Vodstvo: Tihomir Milovac, suautor stalnog postava, viši kustos, voditelj Eksperimentalno-istraživačkog odjela MSU.
Središnja tema vodstva je pokazati različit tretman medija fotografije u suvremenoj umjetničkoj praksi. Na primjerima iz postava bit će riječi o autorskoj fotografiji, preuzetoj fotografiji kao i o fotografiji u kontekstu nekog umjetničkog djela. Jedan od autora prvog postava MSU-a, ukazat će na različitosti unutar samog medija, ali i na velik doprinos u suvremenoj umjetnosti uopće.

PREDSTAVLJANJE UMJETNIKA
Antun Maračić, multimedijalni umjetnik
Petak, 15. 4. 2011. u 17.30 sati, Arhiv Tošo Dabac, Ilica 17
Antun Maračić prikazat će svoj rad u mediju fotografije u rasponu od 1970-ih do danas.
Antun Maračić autor je mnogih tekstova o umjetnosti objavljenih u dnevnom i periodičkom tisku, u specijaliziranim revijama za kulturu i umjetnost, priredio je mnogo izložaba i napisao brojne predgovore u katalozima svojih kolega. Započeo je javno umjetnički djelovati nadovezujući se na konceptualne umjetničke tendencije. Od bavljenja analitičkim slikarstvom do danas njegove radove karakterizira procesualnost, demistifikacija umjetničkog čina, serijalnost, odsutnost narativnog sadržaja i zanimanje za poziciju pojedinca. Kao multimedijalni umjetnik priredio je 33 samostalne, sudjelovao na stotinjak skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu te izveo nekoliko vlastitih akcija i performansa.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.