Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

3. dani fotografije Arhiva Tošo Dabac

Radionice i predavanja uz 3. dane fotografije Arhiva Tošo Dabac

RADIONICE

PORTRET ZA „NASLOVNICU“

Voditelji radionice: Mario Krištofić, fotograf, samostalni umjetnik, i Sanja Bachrach-Krištofić, grafička dizajnerica, samostalna umjetnica
Početak 18. 4. 11. u Arhivu Tošo Dabac, Ilica 17, Zagreb u 15.00 sati.

Poput fotografskog portretiranja, umjetnost portretiranja za potrebe naslovnica postala je važan dio popularne kulture – od filmskih magazina, omotnica gramofonskih ploča, do pop-rock i političkih magazina. Zbog veličine formata, kvalitete tiska te sveprisutnosti, coveri LP ploča postali su od 1960-ih umjetnost za sebe. U svom su se radu Mario Krištofić i Sanja Bachrach-Krištofić često susretali s tim zadatkom: portretiranjem određene osobe/grupe za potrebu naslovnice, LP ploče, CD omotnice, knjige, monografije, magazina.
Radionica počinje uvodnim predavanjem o radovima koji su utjecali na stvaralaštvo voditelja i razgovorom sa sudionicima. Potom će portretirati neke osobe (Davorin Bogović, Renato Metessi, Damir Šaban, Luka Belani) i odabrati fotografije za izradu. Na kraju radionice sudionici će postaviti izložbu, te razgovarati o sličnostima i različitostima interpretacije istog zadatka.
Svrha je radionice polaznicima osvijestiti namjenu portretne fotografije unutar određenog zadatka, kao i jedinstven pristup, te osobni doživljaj motiva/zadatka svakog polaznika.
Napomena: polaznici radionice moraju imati digitalni fotoaparat.

Radionica traje dva dana (18. i 19. 4. 2011). Potrebno je prethodno se prijaviti. Broj polaznika je ograničen na 15 osoba.

PREDAVANJA

GOLUB NA GRANI

Radmila Iva Janković, kustosica Muzeja suvremene umjetnosti i Marko Ercegović, fotograf
Vrijeme održavanja: 20. 4. 2011. u 18 sati, Arhiv Tošo Dabac
U razgovoru koji će kustosica Radmila Iva Janković voditi s fotografom Markom Ercegovićem bit će predstavljen njegov rad i pojam „tihe fotografije“ koji je u diskurs o fotografiji uveo teoretičar Gerry Badger, razlikujući „konceptualne“ umjetničke pristupe fotografiji i fotografije u užem smislu. U razgovoru će se osvrnuti i na posljednji Ercegovićev ciklus ˝Golub na grani˝ te u tom kontekstu na proces nastajanja izložbe, odnosno suradnju fotografa i kustosa.


POMAK U FOTO (AUTO)PORTRETU

Ivan Ladislav Galeta, multimedijski umjetnik, redoviti profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Vrijeme održavanja: 20. 4. u 19 sati, Arhiv Tošo Dabac

Na predavanju će biti predstavljeno pedesetak različitih primjera neuobičajenog pristupa portretretnom oblikovanju u mediju fotografije.


RAZVOJ I VAŽNOST FOTOGRAFSKOG TRŽIŠTA

Helena Srakočić Kovač, FOCUS Consultancy, galeristica

Vrijeme održavanja: 21. 4. u 19 sati, Dvorana Gorgona MSU

Trebalo je proći više od 160 godina od otkrića fotografije da bi tržište umjetninama priznalo i realiziralo novčanu vrijednost najprije rane fotografije stvarane između 1840. i 1870, potom suvremene fotografije, na području koje su postignuti neočekivani rekordi, i od 2003. godine i suvremene fotografije.

Do polovice 1990-ih slikarstvo je bilo jedini medij koji su investitori smatrali vrijednim za ulaganje i spekulacije, no kombinacija povećane potražnje i umjetničke eksplozije (npr. konceptualizam 1970-ih) promijenili su taj status i fotografija, s financijskog i investicijskog stajališta, postaje atraktivna kolekcionarima.
Predavanje se osvrće na međunarodno tržište fotografije (kolekcionare), metode kolekcioniranja te izvore fotografskih printova za kolekcioniranje.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.