Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Radionica: FOTOGRAFIRANJE BEZ TRAŽILA I IZOŠTRAVANJA

Fotograf Marko Ercegović podučava kako brzo reagirati na pravi trenutak za okidanje

Voditelj radionice: Marko Ercergović, fotograf

Arhiv Tošo Dabac, 26. i 27. 4. 2011, u 11 sati

Voditelj o radionici: „Fotografirajući posljednjih nekoliko godina, pokazalo mi se da u nekim (rekao bih čestim) slučajevima, moram skratiti vrijeme pripreme za sam čin okidanja zatvarača, jer 'onaj' trenutak bježi tako brzo da nema vremena za zastajanje, još manje za kadriranje, izoštravanje i na kraju, prekasno, za okidanje. U praksi se pokazalo: motor za zatvarač koji okida osam sličica u sekundi (oprobano) ne pomaže – trenutak okidanja radije biram sam. Najbrži autufokus ne pomaže – većina fotografa je pametnija od automatskog izoštravanja. Kadriranje pomoću LCD ekrana ne pomaže – ako jako dobro poznajem svoj fotoaparat, mogu kadrirati poprilično precizno bez tražila. Sva tehnika zajedno ponešto, ali u maloj mjeri, pomaže te sam se, dovijajući, izvještio u snimanju bez izoštravanja i tražila – to je najbrže, dok rutinom postaje i vrlo efikasno. Polaznici će imati priliku vidjeti primjere važnih fotografija nastalih na taj način.
Svrha radionice je prenijeti to znanje i razviti ga u dijalogu s polaznicima. Dobro je imati SLR za radionicu, opciju manualnog fokusa i digitalni aparat, jer se u ovom slučaju snima mnogo uzaludnih fotografija. One dobre su zato posebna nagrada.“
Broj polaznika: 5-10


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.