Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

EDUAKCIJA UZ IZLOŽBU IVANA KOŽARIĆA: PREKO CRTE

Uz izložbu Ivana Kožarića Preko crte pripremili smo brojna i raznovrsna događanja za različitu vrstu publike,od profesionalaca i znalaca Kožarićeva opusa do najšire publike i djece koja se po prvi put susreću s umjetnošću.

EDUAKCIJA UZ IZLOŽBU IVANA KOŽARIĆA: PREKO CRTE

Uz izložbu Ivana Kožarića Preko crte pripremili smo brojna i raznovrsna događanja za različite vrste publike, od profesionalaca i znalaca Kožarićeva opusa do najšire publike i djece koja se po prvi put susreću s umjetnošću. Nadamo se da de dugo, toplo ljeto u Zagrebu uz Kožarićevu izložbu i prateće programe proći u trenu i u dobrom raspoloženju!

PREDAVANJA: PLODNI KAOS IDEJA
Kratka izlaganja u trajanju od pola sata u izložbenom prostoru uključena su u razgledavanje izložbe neposredno prije predavanja.

Kustosi izložbe Radmila Iva Janković i Vladimir Čajkovac govorit de o svom radu na izložbi, otkrićima tijekom priprema i specifičnim zadacima koje je pred njih postavila izložba crteža. Izlaganje Vladimira Čajkovca fokusira se na Kožarićeve urbane intervencije, koncepte i projekte vezane uz grad, a Radmile Ive Janković na do sada nedovoljno istaknuto podudaranje Kožarićeva opusa s najzanimljivijim predstavnicima europsko-američke struje poznate pod pojmom anti-form. Antun Maračić, idejni začetnik prvog premještanja Kožarićeva ateljea u Galeriju Zvonimir, 1993. godine govorit de o nastanku te ideje kao i o svim „posljedicama“ premještanja Kožarićeva radnog prostora za recepciju umjetnika danas. Ivan Molek, teoretičar književnosti u svom izlaganju Kako s prazninom? govorit de kako je problem praznine moguće preformulirati na tragu postmodernističkih učenja Giorgia Agambena i Gillesa Deleuzea.

Petak, 15.7.2011 u 17 sati: Vladimir Čajkovac: Raznobojne svijetle trake idu preko kuća
Petak, 15.7.2011 u 17:30 sati: Ivan Molek: Kako s prazninom?
Utorak, 19.7. 2011 u 17 sati: Antun Maračić: Geneza Ateljea Kožarić
Utorak, 19.7. 2011 u 17:30 sati: Radmila Iva Janković: Nevidljive veze

NIJEDAN DAN BEZ CRTE
PERMANENTNA RADIONICA/IZLOŽBA CRTEŽA U PREDVORJU MSU-A

U predvorju MSU-a kroz cijelo trajanje izložbe Ivana Kožarića Preko crte bit de postavljen stol s crtaćim priborom (olovke, pastele, olovke u boji, flomasteri) i raznobojnim papirima pozivajući posjetitelje da se kreativno izraze tijekom posjeta izložbi. Pored stola i stolaca nalaze se panoi na koji publika može lako postaviti crteže i stvarati vlastitu instant-izložbu, posve u duhu demokratičnog pristupa samog Kožarića.

ISJEČAK BUNDEKA
OBITELJSKI VIKEND, SUBOTA OD 16 DO 18 SATI, MSU + BUNDEK
Voditeljica: Ksenija Filipović, akademska slikarica

U vrućim ljetnim mjesecima osmislili smo seriju kreativnih radionica za djecu i mlade, koja uključuje i njihove obitelji i staratelje. Radionice i druženja započinju u prostoru Kožarićeve izložbe, a završavaju na Bundeku. Jezero u neposrednoj okolici MSU-a, na 10 minuta hoda od Muzeja, omogućuje pogled na oazu''kultivirane'' i ''divlje''prirode u novozagrebačkom okruženju. Bit de t o prigoda za razgovor o brojnim temama koje pokreće Kožarićevo djelo kao što je i Isječak rijeke, skulptura nadahnuta rijekom Seinom, stvorena u Parizu 1959. Upravo je ta skulptura bila inspiracija za naslov ciklusa radionica Isječak Bundeka.

OD CRTE DO OBLIKA I PROSTORA
UTORKOM OD 11 DO 13 SATI, KREATIVNE RADIONICE U VANJSKOM PROSTORU MSU-A

Dvije Kožarićeve skulpture Oblik prostora (1965.) i Nedjelja (1969 – 1975) postavljene su u vanjskom prostoru MSU-a. Upravoone kao i brojni Kožarićevi crteži na izložbi Preko crte potaknut de nas na razmišljanje kakav put treba prijeći crta na papiru da bi postala oblik u prostoru. Inspirirani Kožarićevim djelima pokušat demo crtežom izraziti nove oblike za vanjski prostor Muzeja .

Voditeljice radionica: Marijeta Karlović, Petra Boehm, Martina Vidas Butorac i Petra Srbljinović.
Najave za grupe djece iz dječjih vrtića, đačkih domova i dječjih domova: eduakcija@msu.hr, tel. 01/605 2700

POGLED U DIZAJNERSKI LABORATORIJ
ČETVRTAK 30.6. U 16 SATI, JUŽNI PLATO MSU-A

Voditelji: Ivana Vučić i Orsat Franković ( Laboratorium)

Kolekciju inspiriranu Kožarićevim laboratorijem koji uvijek pršti idejama, predstavit de dizajnerski tim studija Laboratorium, na otvorenom, pred Muzejskim dudanom. Istodobno, pod vodstvom dizajnera i kustosica-pedagoginja posjetitelji de biti pozvani da se uključe u „proizvodnju“ vlastitih suvenira nadahnutih Kožarićem.

ORIGAMI ZA KOŽARIĆA
PETAK 8.7.2011. OD 16 DO 18 SATI, ŠKOLICA
Voditeljica: Sanja Srbljinović Čuček, promotorica origamija u Hrvatskoj

Askeza, prisutna u Kožarićevu opusu, leži u samom temelju origamija: papir, boju i kist reducira samo u papir. Oblikovanjem čistog komada papira, bez rezanja i lijepljenja, moguće je minimalnim intervencijama izraziti poruku bogatu asocijacijama i metaforama. Podatan, skroman, „siromašan“ materijal, koji nema lažnu veličajnost, ne bez razloga čest je strukturni element u Kožarićevu bogatu opusu. Suvremena origami umjetnost kao i Kožarić, voli izravnost i spontanost, propitivan je oblika i poruka koje u sebi nosi sam papir. Poželjno je prijaviti se na eduakcija@msu.hr, tel. 01/605 2700, najkasnije do četvrtka 7.7. do 16 sati.

PRIZEMLJENJE POGLEDA
PETAK 8.7.2011. OD 18 DO 19 SATI, JUŽNI PLATO MSU-A
Voditelj: Branko Mandić, Aikido Dojo Zagreb

Traženje životnog smisla kroz vrlo jednostavne radnje i pokrete, vježbe disanja, uživanja u zelenilu, lelujanja vjetra na vod i, sve su to elementi prisutni podjednako u Kožarićevu poimanju svijeta i japanskim Aikido vještinama. Osim prezentacije stručnjaka borilačkih vještina i njihove uloge u tradiciji Japana i suvremenom društvu, posjetitelji de modi okušati se u KI relaksaciji , vježbama disanja, dime de pridonijeti zdravijem odnosu spram okoline i samih sebe.

PRIJATELJI ZA KOŽARIĆA
SUBOTA 9.7. OD 18 DO 20 SATI

Umjetnici, Kožarićevi prijatelji i poštovatelji u ovom druženju na terasi MSU-a podijelit de s nama intimne trenutke koje su proveli s umjetnikom kroz nepoznate priče, predmete, posebno kuhana jela za Kožarića, video-radove inspirirane njime, zajedničke fotografije ... Pozvani umjetnici i prijatelji: Zoran Pavelić, Kata Mijatović, Ivica Župan, Marijan Molnar, Vlasta Žanić, Boris Greiner, Jadranka Fatur... Pozivamo i vas da sudjelujete u ovom događanju i poklonite umjetniku predmet, poruku, pjesmu ili fotografiju koju povezujete sa slavljenikom.
Zahvaljujemo na podršci restoranu Zagrebački plavi.

OD MALIH DO VELIKIH RUKU
SUBOTA 7.8.2011. OD 18 DO 19 SATI, SAVSKI NASIP
Voditeljica: Marijeta Karlović i Petra Srbljinović

Nedavno je u povodu Kožarićeva 90. rođendana na Savskom nasipu u Aleji skulptura postavljena skulptura Ruka iz 1956. Originalno je bila izvedena u drvetu dimenzija 66.5 cm, a sada je uvećana do gigantskih 5 metara i izvedena u nehrđajućem čeliku. U ovoj šetnji po Savskom nasipu, mali i veliki posjetitelji upoznat de kako žive skulpture u prirodi, zašto mijenjaju svoje ruho, kako se iz jednog oblika pretvaraju u drugi, iz globusa u krošnju stabla ili od male ruke u veliku.
Sava nije Seina, ali mogla bi to postati!

MOBILNI MUZEJ
Voditeljice: Petra Boehm, Marijeta Karlović, Petra Srbljinović i Martina Vidas Butorac.

Muzej ovo ljeto izlazi iz zgrade i odlazi u posjet vrtićima, dječjim i đačkim domovima noseći sa sobom radove Ivana Kožarića kojima ne smeta transport i vrućina. Posebno izabrani radovi našeg ''mobilnog muzeja'', kao i najveći dio izložbe Preko crte, vrlo lako sadržajem i formom komuniciraju s dječjim svijetom potičući njihovu znatiželju i kreativnost. Veselimo se vašem pozivu.

Najave za grupe djece iz dječjih vrtića, đačkih domova i dječjih domova: eduakcija@msu.hr, tel. 01/605 2700

Autorica programa: Nada Beroš, voditeljica Pedagoškog odjela


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.