Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

PREDAVANJE Antonia Šibera: "Konstrukcija stvarnosti: postmoderno u modernoj fizici"

Prostor izložbe Krajolik nulte točke, od 17 do 18 sati.

Usporedno sa spektakularnim primjenama moderne fizike na današnju tehnologiju, tiho i postupno mijenjali su se filozofski temelji fizike kao znanosti. Fizikalni opis svemira postajao je sve "mekši", sve više ovisan o promatraču i sa sve manjih univerzalnih uporišnih točaka. Einsteinova teorija relativnosti narušila je koncepte univerzalnog vremena i pozadinskog, referentnog prostora, a kvantna mehanika je na način neugodan pred-modernom, newtonovskom fizičaru, uvela promatrača u najdublje teorije prirode. Priroda se tako u svojoj dubinskoj naravi predstavlja "promjenjljivom", ovisnom o aktu i načinu promatranja, fundamentalno neodređenom s obzirom na neka od pitanja koja su uobičajena u jeziku kojim se služimo. Opisani konceptualni pomaci u najtemeljnijoj znanosti inspiriracija su filozofima i umjetnicima, a u predavanju dr. Šibera bit će ukratko objašnjeni i dovedeni u kontekst izložbe Ivana Ladislava Galete. Također, dr. Šiber će objasniti uobičajene pogrešne interpretacije filozofskih koncepata u modernoj fizici te ukazati na ispravne interpretacije koje su često inspirativnije i paradoksalnije od onih pogrešnih.

Životopis:
Antonio Šiber doktorirao je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
2002. godine. Bavi se znanstveno-istaživačkim radom na područjima biofizike i nanoznanosti. Pored
45 profesionalnih radova objavljenih u prestižnim međunarodnim časopisima, dr. Šiber objavio je i
popularno-znanstvenu knjigu o strukturi tvari "Svemir kao slagalica" (Školska knjiga, 2005) te
roman "Problem promatrača" (Jesenski i Turk, 2008). Radi se o popularno-znanstvenom / znanstveno-fantastičnom romanu s filozofskim izletima koji se bavi pitanjem krajnjeg cilja znanosti i postojanjem istog.
Dr. Šiber održao je veliki broj popularno-znanstvenih predavanja, a o svojoj znanstvenoj,
popularizatorskoj i ilustratorskoj aktivnosti vodi i tjedni blog:
"Konstrukcija stvarnosti", http://asiber.ifs.hr.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.