Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Dunja Blažević: Izbliza o Marini Abramović

SUSRET S KUSTOSICOM, u 16 sati

Izložbeni prostor Zbirke u pokretu, 3. kat

U ovom susretu ugledna kritičarka, kustosica i producentica Dunja Blažević, prisjetit će se suradnje i prijateljevanja s jednom od najutjecajnijih umjetnica današnjice, Marinom Abramović. Dvije karizmatične osobe intenzivno su surađivale kasnih 60-ih i početkom 70-ih godina, u vrijeme kad je Dunja Blažević vodila jednu od najvažnijih ustanova za promicanje suvremene umjetnosti u Jugoslaviji, Studentski kulturni centar (SKC) u Beogradu od 1971-1981. Kao što je obilježila beogradski kulturni krug 70-ih godina, Dunja Blažević je osobito zaslužna za regeneraciju sarajevske scene gdje je od 1997. bila direktoricom SCCA (Soros centar za suvremenu umjetnost), koji je od 2000. g. preimenovan u Centar za suvremenu umjetnost, Sarajevo.

Prijateljstvo i profesionalna suradnja s Marinom Abramović snažno je obilježilo obje karijere, a u ovom razgovorom s Dunjom Blažević saznat ćemo i mnoge do sada neotkrivene pojedinosti o nastanku prvih performansa, akcija i događanja „prve dame svjetskog performansa“ kao i društvenog konteksta u kojima su oni nastajali.

Susret s kustosicom vodi voditeljica Pedagoškog odjela MSU-a, viša kustosica Nada Beroš.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.