Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

SUSRET S UMJETNIKOM: Milivoj Bijelić

od 17 sati

Zapečaćeni, 1991, Zbirke u pokretu, Velika enigma svijeta, 3.kat

Instalacija Zapečaćeni prvi je put izložena u sklopu samostalne izložbe Milivoja Bijelića (Zagreb, 1951) u Museum Bochum 1991.g. Sam umjetnik, koji posljednjih desetljeća živi i djeluje u Njemačkoj, kaže kako je nastala u duhu maksime Andrea Malrauxa "L`art est un anti-destin", a tematizira i reflektira društvena zbivanja i promjene krajem 80-tih i početkom 90-tih u Europi, pad berlinskog Zida i slom komunističkog imperija.

Vizualni nositelj značenja je Homo Rebus (HR), simbol, piktogram-figura ili šifra koja zastupa širok spektar ljudskih stanja i oblika po načelu reda i poretka. Taj je simbol višeznačan, dinamičan i promjenjiv, povezuje svijest s podsviješću, racionalno s izvančulnim, a paradoks je njegovo prirodno jedinstvo. U instalaciji Zapečaćeni, koja se sastoji od 11 dijelova, među kojima su posebno upadljivi globusi i starinski koferi smješteni direktno na podu pa se čini kao da će svakoga časa biti od tamo premješteni, kontekst Homo Rebus figure služi uspostavljanju novog odnosa između pojedinca i mase, te mase pojedinaca. Između ostalog, Bijelić u tome radu propituje vezu i djelovanje grupne dinamike na razvoj identiteta. O zagonetkama i odgonetkama, o univerzalnom i globalnom kao zamjenicama prostora i vremena (globusi)... o „ubrzanju i prometu koji su nam još jedine preostale konstante" (koferi), o poetikama umjetnika Miće Bašićevića i Marcela Broodthaersa koje su mu u to vrijeme bile posebno bliske, o svemu tome saznat ćemo u razgovoru s umjetnikom Milivojem Bijelićem kroz koji će voditi Nada Beroš, suautorica postava Zbirki u pokretu.

Okupljanje u predvorju Muzeja u 17 satiUpozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.