Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Festival Perforacija: "Kroz oči dodira"

24. listopada 2011, u 20:00 sati, dovrana Gorgona

Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti je festival koji treću godinu zaredom okuplja kako već etabilirane umjetnike, tako i mlade nade suvremenog kazališta, plesa i performansa iz Hrvatske i regije, a naglasak stavlja na suradnju i interdisciplinarnost.
U sklopu ovogodišnjeg izdanja Perforacija u Muzeju suvremene umjetnosti biti će izvedena predstava Kroz oči dodira, Branka Potočana.

"Kroz oči dodira"
Ako bi ples trebao ukinuti svoju glazbu kako bi pokret ostao u fokusu možda bi se trebalo razmisliti i o vizualnosti plesa. Gledajući oko sebe, slovenski koreograf Branko Potočan zaključio je kako je ples, kao i suvremena zbilja, previše opterećena pogledom i izgledom. Od svih ljudskih osjetila pogled je postao primarno, ponekad i jedino odlučujuće oruđe za 'usvajanje' izvanjskog svijeta. Stoga je u projektu 'Kroz oči dodira' Potočan svoju pažnju usmjerio na dodir kao osjet koji na početku života otvara i na kraju i zatvara naša vrata percepcije. Za humanu interakciju potreban je Drugi, stoga je osnovno pitanje ove koreografije je kako tog Drugoga vidjeti i osjetiti, te kako se signali pritom miješaju, poništavaju ili pojačavaju, te koliko se pritom 'slika' mijenja. Nažalost nešto možemo gledati, ali ne smijemo dotaknuti, dok s druge strane, mnogo toga što dotičemo ne želimo vidjeti.

Autor predstave: Branko Potočan
Koautori i plesači: Jana Menger, Dušan Teropšič, Sebastjan Starič, Mija Pungeršič, Branko Potočan
Dramaturgija: Petra Tanko
Autorska glazba: Marko Brdnik, Uroš Rakovec
Oblikovanje svjetla: Tomaž Štrucl
Ton: Jure Vlahovič
Scenografija: Branko Potočan & FOURKLOR
Kostimi: Gordana Blagojevič
Integrirana slika: Bernarda Kristan

Branko Potočan, kratka biografija
Brano Potočan plesačku karijeru je započeo u Plesnom Teatru Ljubljana, a nastavio u kompaniji Wima Vandekeybusa Ultima Vez. Po povratku u Sloveniju, tad već ne samo izvođač nego i koreograf, osnovao je skupinu Fourklor, s kojom već sedamnaest godina uspješno nastupa u matičnoj državi, ali i cijeloj regiji. Iako nije uvijek jedni autor Fourklorovih produkcija, cijela skupina kao i sam Potočan čine konstantu slovenskog suvremenog plesa.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.