Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Promocija knjige tekstova Davora Matičevića: Suvremena umjetnička praksa, Ogledi 1971 – 1993.

U 12 sati, prostor postava Zbirki u pokretu, 2. kat

Pozivamo vas na predstavljanje knjige odabranih tekstova uglednog kustosa i nekadašnjeg ravnatelja Muzeja suvremene umjetnosti Davora Matičevića „Suvremena umjetniča praksa, Ogledi 1971 – 1993“ u četvrtak, 10. studenog 2011. u 12 sati. Promocija će se održati u prostoru postava Zbirki u pokretu na 2. katu.

O knjizi će govoriti: mr.sc. Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti, Nenad Popović, urednik nakladničke kuće Durieux, Branko Franceschi, predsjednik Hrvatske sekcije AICA i Radmila Iva Janković, urednica knjige.

Davor Matičević

Suvremena umjetnička praksa

Ogledi 1971 – 1993.

Davor Matičević, kustos karizmatične osobnosti i posvećenosti umjetnosti, osobito one u nastajanju, čitav svoj radni vijek borio se za njezino pravo glasa i dostojanstveno mjesto u društvu. Odabrani predgovori iz kataloga pojedinačnih izložbi kao i širi pregledi tada aktualnih događanja danas mogu poslužiti kao nezaobilazan izvor za bolje razumijevanje umjetnosti koja je nastajala u razdoblju od 1971. do 1993. Zahvaljujući njegovoj neiscrpnoj energiji, senzibilitetu i prepoznavanju inovativnih pojava danas se u Muzeju suvremene umjetnosti čuvaju mnoga kapitalna djela, osobito djela konceptualne umjetnosti iz razdoblja Nove umjetničke prakse. Usto, nemjerljiv je njegov doprinos u osuvremenjivanju slikarskog i fotografskog dijela fundusa. Matičević je posjedovao najbolje osobine kustoske profesije, dar za prepoznavanje i anticipiranje, promovirajući tada još posve nepoznate mlade umjetnike, među kojima su danas neki od najvažnijih protagonista domaće i svjetske suvremene umjetnosti. Mnogi njegovi sudovi i stajališta, kao i britka zapažanja o umjetnicima, grupama i pojavama do danas su ostali relevantni putokazi u razlikovanju suvremene umjetnosti od tekuće mainstream produkcije.

Povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i kustos Davor Matičević (Split, 5. 8. 1945. — Zagreb, 13. 5. 1994) od 1970. radi kao kustos u Muzeju suvremene umjetnosti (tada Galerija suvremene umjetnosti). Od 1983. voditelj je odjela Centra za fotografiju, film i televiziju, a od 1991. do smrti bio je ravnatelj. Likovnom kritikom aktivno se bavio od 1966. godine. Velik broj tekstova napisao je priređujući samostalne i grupne izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti, te predstavljajući tadašnju jugoslavensku umjetnost predavanjima i na izložbama i u inozemstvu. Davor Matičević pripadao je onoj rijetkoj vrsti kustosa i povjesničara umjetnosti koji, zajedno s umjetnicima, mijenjaju i iznova stvaraju likovni život svoje sredine.

Knjigu su uredile: Marija Gattin i Radmila Iva Janković

Format: 14 x 20,5 cm, meki uvez, 381 str. ilustrirano
Cijena: 180 kn
Godina i izdanja: 2011.

Izdavači: nakladnička kuća Durieux, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb i Hrvatska sekcija AICA.

Objavljivanje knjige financijski su pomogli Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.