Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

SOCIJALIZAM I MODERNOST-ovotjedni popratni događaji

Ovaj tjedan uz izložbu Socijalizam i modernost prisustvujte koncertu Anice Zubović, besplatnom stručnom vodstvu za umirovljenike i radionicama za djecu.

Utorak, 13. 12. 2011. od 16 do 18 sati
RADIONICA: JELKA NEKAD I DANAS
Zelena soba, 2.kat stalnog postava, dob: od 6 do 12 godina

Kako su izgledali nekadašnji ukrasi za novogodišnje jelke? Kako je izgledao Božić bez Božića? Koliko su se tadašnji ukrasi za bor sadržajem, materijalom i oblikom razlikovali od današnjih božićnih ukrasa? Daleko skromniji izbor ukrasa koji je bio dostupan u dućanima i robnim kućama u vrijeme socijalizma 60tih i 70tih godina – a upravo se temom socijalizma i njegove svakodnevice bavi i naša izložba Socijalizam i modernost, Umjetnost kultura, politika 1950-1974 koju ćemo posjetiti prije početka rada na našoj radionici - nužno je uzrokovao i nalet kreativnosti u svakoj obitelji koja se trudila od svakodnevnih materijala stvoriti najljepše svjetlucave „priče“ za svoju jelku. Izrada ukrasa predstavljala je obiteljsko i prijateljsko druženje a konačan proizvod, iako rijetko ovako raskošan kao današnji ukrasi, bio je posve jedinstven i neponovljiv, i svaku jelku činio drugačijom. Na ovoj radionici pokušat ćemo uz upotrebu dostupnih materijala iz „vremena socijalizma“ napraviti nekoliko jedinstvenih „retro“ ukrasa za naša ovogodišnja božićna i novogodišnja drvca.
Voditeljica: Marijeta Karlović, povjesničarka umjetnosti
Potrebne su prijave na mail: eduakcija@msu.hr do 12.12.20111.

Srijeda, 14. 12. 2011. za posjetitelje Treće dobi uoči koncerta Anice Zubović, u 17 sati organizirano je stručno vodstvo jednog od vodećih povjesničara suvremene povijesti, dr. prof.Tvrtka Jakovine, suautora izložbe Socijalizam i modernost.

Cijena ulaznice za izložbu i koncert za posjetitelje 60+, umirovljenike i osobe s invaliditetom: 20 kuna;
Za sve ostale kategorije posjetitelja cijena ulaznice je 40 kuna.

SUSRET S ANICOM ZUBOVIĆ, u 18 sati, Dvorana Gorgona Anica Zubović, jedna od legendi jugoslavenske estrade, i danas je pjevačica zvonka glasa čiji je koncert u klavirskoj i vokalnoj pratnji Ronalda Brausa, posebno upriličen u Muzeju suvremene umjetnosti u okviru izložbe Socijalizam i modernost; Umjetnost, kultura, politika 1950-1974. U razgovoru s Ronaldom Brausom, u svojevrsnom dijalogu dviju generacija i dijalogu dvaju vremena, saznat ćemo što je to „natjeralo“ Anicu da se nakon klasične pjevačke naobrazbe, zaputi u svijet zabavne glazbe. Kako je Nikica Kalogjera „lansirao“ Anicu, nagovorivši je da za Radio Zagreb snimi njegovu obradu pjesme „Negdje u dalekom svijetu“
(temu iz vesterna Crvene podvezice) i kako je ta pjesma postala veliki radio hit pedesetih godina. Odmah potom Anica je snimila prepjev talijanskog hita Poput bršljana (s festivala u San Remu, 1958. ) što joj je otvorilo vrata mnogobrojnim, tada vrlo popularnim festivalima poput Opatijskog, Splitskog, Zagrebačkog, Beogradskog, Krapinskog i drugih.
Što danas radi Anica Zubović i kako teku umirovljenički dani slavne pjevačice saznat ćemo u razgovoru s prijateljem i kolegom Ronaldom Brausom, veoma angažiranom pjevaču, vokalnom pedagogu i osnivaču mnogih glazbenih projekata poput ''Opera b.b.'', Zagrebačka putujuća komorna opera bez adrese. U sklopu tog projekta Ronald Braus prvi je umjetnički direktor koji je u suradnji sa Scenom Travnom 15. veljače 2009. omogućio prvu izvedbu opere u Novom Zagrebu.

Četvrtak, 15. 12. 2011. u 10 sati, Mobilni muzej, Dječji odjel KBC Rebro.
RADIONICA ZA DJECU: Igračke kakve su nekad bile (primjer: Tvornica Biserka)

Mali MSU tim Eduakcije Petra Srbljinović i Petra Boehm, posjetit će djecu na Dječjem odjelu KBC Rebro i razveseliti ih pričama o igračkama kakve su nekad bile. U druženju s djecom saznat ćemo o kakvim igračkama maštaju djeca danas te ih potom potaknuti da nacrtaju, izrežu, slijepe ili oblikuju od gline i plastelina svoju omiljenu igračku.


Subota, 17. 12. 2011. , od 16 do 18 sati
RADIONICA: MALA RADIONICA IGRAČAKA
Ekstenzija, dob: od 6 do 12 godina

Potaknuti posjetom izložbi Socijalizam i modernost i izlošcima igračaka tvornice dječjih igračaka Biserka, koje su nekada bile nezaobilazni dio dječjih soba ili tek skromnih kutaka rezerviranih za djecu, u našoj ćemo radionici izraditi jednostavne elemente od kartonske ambalaže, zatim ih obojiti i potom od njih „graditi“ igračke u obliku prometnih vozila, kuća, mostova, radio i TV aparata, stolaca i krevetića... Vjerujemo da će vašu maštu dodatno rasplamsati dijelovi izložbe u kojima su predstavljene naslovnice časopisa i plakati tog vremena, kuhinjske i sobne garniture i mnogi drugi detalji koji su činili svakodnevicu domova sredinom prošlog stoljeća.
Voditeljica radionice: Ksenija Filipović, akademska slikarica
Prijave na email:eduakcija@msu.hr ili tel. 01 605 27 00, najkasnije do 14.1.2011Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.