Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Izdanja

Danica Dakić : Retrospektiva

Tragati za poetskom dimenzijom ljudskog postojanja, u svijetu suvremene vizualne umjetnosti, ponekad se može učiniti utopijskim ili donkihotovskim projektom.

Upravo to čini Danica Dakić u svojim radovima – video i zvučnim instalacijama – višeslojnim naracijama u kojima postavlja niz važnih pitanja suvremenog svijeta: što je identitet, što nas određuje, tko nas određuje i sl.

„Biti svuda pomalo stranac za umjetnika je dobra pozicija“, kaže umjetnica koja živi na relaciji Düsseldorf-Sarajevo, ali i svim onim mjestima kamo je odvede njezin umjetnički i tragalački nerv. Rođena je u Sarajevu 1962. Dvojba da li da se posveti glazbi ili arhitekturi, na kraju ju je odvela na studij slikarstva, koji je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Potom 1988. odlazi na poslijediplomski studij kod glasovitog video umjetnika Nam June Paika na također glasovitu Akademiju u Düsseldorf.

Autor/i: Ulrike Groos, Sabine Folie, Tihomir Milovac, Horst Bredekamp i Tom Holert

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.