Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Izdanja

Kopljar, Zlatko : K12 / K13 Light Tower

Knjiga K12/K13 Light Tower s tekstovima Miška Šuvakovića, Sandre Križić Roban i Johannesa Rauchenbergera (u trojezičnom izdanju na njem., engl. i hrv. jeziku) prati izložbu Zlatka Kopljara K13 koja se održava u prostoru No galerije MSU-a, od 21. 01. do 14.02.2010. godine.

Riječ je o umjetničkom, istraživačkom postupku inspiriranom arhitektonskom i simboličkom dimenzijom zgrade TEŽ-a (Tvornica električnih žarulja), kao subjektivno njemu važnog objekta, ali i objektivno vrijedne i jedinstvene arhitekture koja u slici grada Zagreba ima posebno mjesto. Zgrada TEŽ-a jedinstveni je industrijski pogon arhitekta Lavoslava Horvata građen pedesetih godina prošlog stoljeća.
Kopljar je u zgradi koja još, ali ne zadugo, služi za testiranje žarulja i koju stanovnici grada i prolaznici pamte kao najveću „svjetleću skulpturu“, prepoznao svoj umjetnički motiv već u radu K12 iz 2007. godine. K13 nastavak je umjetnikova bavljenja temom svjetla. „Svjetlost je, kao što je to dojmljivo rekao i filozof Hans Blumenberg, apsolutna metafora, nerastvoriva u svijetu pojmova, ali ju se može doživjeti estetskim iskustvom. U tom je smislu svjetlost metafora istine“ (Johannes Rauchenberger, iz teksta kataloga).

Za nakladnika:
Johannes Rauchenberger
Snježana Pintarić

Autor/i: Miško Šuvaković, Sandra Križić Roban, Johannes Rauchenberger

Godina izdanja: 2009.

Broj stranica: 111.; ilustr.

ISBN: 978-953-7615-06-2

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.