Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Andreja Kulunčić: "Jesi li optimist glede budućnosti?"

19.12.11 - 06.02.12
U Muzeju suvremene umjetnosti Donna Regina M.A.D.R.E. u Napulju u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti Zagreb, od 19. prosinca do 6. veljače predstavit će se Andreja Kulunčić izložbom pod nazivom: Jesi li optimist glede budućnosti?

Jednostavnim, nenametljivim metodama - „zamkama“, na koje lako pristajemo, budući da se doimaju poznatima i bliskima iz medijske svakodnevice, umjetnica apelira na preusmjeravanje pozornosti od pogleda oko nas, natrag, prema nama samima, promijenjenim pogledom koji će aktivirati osjećaj odgovornosti prema drugima. Uz jedan od njezinih najpoznatijih multidisciplinarnih radova Distributivna pravda (2001/2012.) i prvi dokumentarni video Rekonstrukcija (2007.) Andreja Kulunčić se predstavlja i participativnim projektom index.donne. Projekt koji je 2007. godine doživio uspjeh u Splitu, kada je prvi put izveden u sklopu izložbe “Žena na raskrižju ideologija“ (kustosica: Ana Perajica) bit će realiziran za vrijeme trajanja izložbe, u interakciji sa stanovnicama Napulja. Ponovljen u Napulju, taj participativni work in progress koji se ostvaruje u javnim prostorima grada i njegove periferije, pružit će mogućnost daljnjim analizama pozicije žene u suvremenom društvu, kao i usporedbe sličnosti i razlika položaja žena dvaju mediteranskih gradova. Namjera ovog projekta u kojemu se umjetnica priklanja virusnim strategijama, budući da koristi popularne mainstream obrasce kako bi došla do ciljane publike, jest prije svega poticaj ženama da osvijeste i definiraju svoje individualne pozicije u obiteljskom i širem, društvenom kontekstu tek minule berluskonizacije u kojemu se često raspravljalo o ugroženom dignitetu žene.
http://www.museomadre.it/mostre_show.cfm?id=119&evento=119

Kustosi: Radmila Iva Janković, MSU Zagreb
Adriana Rispoli | Eugenio Viola, Museo Madre Napulj

Izložba je ostvarena potporom Ministarstva kulture RH.

U sklopu projekta suradnje između muzeja MADRE u Napulju i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, od 23. studenog do 3. prosinca 2011. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu gostovao je napuljski umjetnik Francesco Jodice.

Andreja Kulunčić (1968.) u svojim radovima propituje različite aspekte društvenih odnosa i društvene prakse, zanimajući se za društveno angažirane teme, suočavanje s različitim profilima publike i suradnju na kolektivnim projektima u kojima se od publike zahtijeva aktivna suradnja i "dovršavanje" djela. Neke od tema kojima se Andreja Kulunčić bavi jesu odnosi umjetnosti, ekonomije, tranzicije, feminizma i rasizma.
Sudjelovala je na značajnim međunarodnim izložbama poput documenta 11 (Kassel), Manifesta 4 (Frankfurt/Main), 8.Istanbulski Bijenale (Istanbul), PS1, (New York), Whitney muzej američke umjetnosti (New York), Walker Art Centre (Minneapolis), Liverpulski Bijenale (Liverpool), i drugdje. Sudjelovala je na umjetničkim residenci programima u MUAC&SOMA (Mexico City), Art in General ( New York), Walker Art Centar (Minneapolis), Artspace (Sydney), 10. Trijenalu Indije (New Delhi, Jaipur), i drugdje.
Živi u Zagrebu gdje predaje na Akademiji likovnih umjetnosti.
E-mail: andreja.kuluncic@zg.t-com.hr / Web-site: www.andreja.org


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.