Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

U FOKUSU: Vlasta Delimar ''Bez naziva'' 1993.

PODSJEĆAMO DA JE SVAKE PRVE SRIJEDE ULAZ NA SVE IZLOŽBE SLOBODAN!

u 17 sati; 1. kat stalnog postava Zbirki u pokretu

Jedno od novopostavljenih djela u cjelini Umjetnost kao život, na 1. katu stalnog postava Zbirki u pokretu, jest instalacija „Bez naziva“ hrvatske umjetnice Vlaste Delimar, jedne od najdosljednijih hrvatskih umjetnica performansa. U programu U fokusu o radu Vlaste Delimar i posebno o novopostavljenoj instalaciji govorit će kustosica Radmila Iva Janković.

Nizom performansa od početka 80-ih godina, Vlasta Delimar počela je ogoljavati temu ženstva na hrvatskoj likovnoj sceni, često i vlastitim golim tijelom. Nalik na boginju iz nekog arhaičnog kulta, pojavljuje se naga i na crno-bijelim fotografijama , u mediju kroz koji ostvaruje svojevrsni ritual samo-promatranja. Na fotografijama, uz intervenciju bojom, najčešće se nalaze komadići zrcala i til - tkanina koja pridonosi dojmu svečanosti, sakralnosti ali I ženstvene melankolije. Ponekad otvoreno vulgarni natpisi utkani u te prizore, imaju sasvim specifičan cilj – dovesti u pitanje ustajale norme puritanskog ponašanja. Jedan od radova iz te serije s početka devedesetih, naizgled je manje provokativan. On na sebi nosi tekstualnu poruku “Siromaštvo ugrožava sex”, poruku koja se u vremenu galopirajuće recesije, doima još aktualnijom, štoviše, svevremenom….


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.