Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Novosti

Fantomska institucija i institucionalizacija arhiva

Seminar, voditeljica: Isabel Garcia Pérez de Arce

MSU, 26. siječnja 2012, 13-15 sati

U sklopu projekta „Digitalizacija ideja: arhivi konceptualnih i neoavangardnih umjetničkih praksi“ kustosica i umjetnica Isabel Garcia iz Čilea, održat će seminar o umjetničkim arhivima u Južnoj Americi.

Posljednjih godina svjedočimo nastojanjima umjetničkih institucija da u programe i zbirke uključe arhive iz južnoameričkih zemalja.

Hoće li umjetnički arhivi iz Južne Amerike moći promijeniti „veliku povijest“ i ponuditi drugačiji način čitanja konceptualne umjetnosti ili dati novi pogled na „kritičku“ umjetnost? Mogu li ti dokumenti i svjedočanstva, danas spašeni od zaborava, obnoviti umjetnička promišljanja i rasprave o spoju „umjetnosti i politike“? Mogu li južnoamerički arhivi pridonijeti očuvanju i pokretanju lokalnih arhiva namijenjenih ispisivanju i stvaranju povijesti? Koje su političko-poetske interpretacije arhiva i kakva je uloga imaginacije u tome? Mogu li arhivi dati mogućnost iščitavanja povijesti kroz poetsku subjektivnost suprotstavljenu hegemonijskom diskursu? Kakav je odnos dokumenta i vizualnog? Naposljetku, je li dovoljno stvoriti nove taksonomije kako bi se dobile nove povijesti?

Isabel García Pérez de Arce umjetnica je i kustosica iz Santiago de Chilea. Bila je ravnateljica Centra za umjetničku dokumentaciju pri Cultural Palacio La Moneda od njegova osnutka 2006. do 2010. Za to je vrijeme uspostavila i formirala arhiv suvremene umjetnosti u Čileu tijekom posljednjih trideset godina, kao zbirku knjiga i audiovizualnog materijala dostupnog istraživačima i studentima. Pokrenula je program „Archivo Abierto“, niz izložbi i seminara koji su razmatrali koncept arhiva i širenje njegovih akademskih, povijesnih i poetskih mogućnosti. Izlagala je na 28. São Paolo Biennalu, kurirala niz izložbi, te sudjelovala u brojnim međunarodnim seminarima i pisala za razne publikacije, a tijekom 2010. bila je gost-istraživač u Muzeju Reina Sofia u Madridu.

Sudjelovanje je besplatno, a zbog ograničenog broja sudionika molimo zainteresirane da se prijave do 25. siječnja elektroničkim putem na sljedeće adrese

jasna.jaksic@msu.hr

bella.rupena@msu.hr

Projekt „Digitalizacija ideja: arhivi konceptualnih i neoavangardnih umjetničkih praksi“ parterski je projekt Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb; Moderne Galerije, Ljubljana; Muzeja moderne umjetnosti u Varšavi i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, ostvaren je uz podršku Programa Kultura 2007-13, Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Erste zaklade i Art Mentor fondacije.


Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.