Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Program

„Tišine gdje stvari napuštaju sebe“

Izložba talijanskih suvremenih umjetnika, No galerija, Medijska fasada

Otvorenje u petak 3. veljače 2012. u 18 sati

Giorgio Andreotta Calo, Elisabetta Benassi, Rossella Biscotti, Pierpaolo Campanini, Rä di Martino, Christian Frosi/Diego Perrone, Marzia Migliora, Lorenzo Scotto di Luzio, Elisa Sighicelli, Sissi

3. veljače – 4. ožujka 2012.

Izvan prostora MSU-a: 4. ožujka 2012, Giorgio Andreotta Calo: (početak-kraj), glazbeni performans, Muzička akademija (gradilište), Trg maršala Tita

Kustosi: Alessio Fransoni i Ilari Valbonesi

Ideja za izložbu nastala je u želji da se ponudi jedinstven pogled na talijansku suvremenu umjetničku i performersku scenu, ali u dijalogu sa Zagrebom i njegovom umjetničkom scenom. Tako bi nastala podloga za intenzivniju intelektualnu razmjenu i buduću suradnju.

Izložba „Tišine gdje stvari napuštaju sebe“ predstavlja radove jedanaestero talijanskih umjetnika koji su se namjerno odrekli svake dekontekstualizacije i „snažnog“ rekonceptualiziranja „stvari“ u umjetničkim okvirima. Naprotiv, doima se kao da su odabrali upravo suprotnu strategiju: rade s danim im „stvarima“ tako da ih ne otimaju vremenu, nego ih baš vremenitosti prepuštaju.

Naslov je nadahnut stihom iz pjesme (Limuni, 1925) talijanskog nobelovca Eugena Montale, poznatog po stilističkoj osebujnosti i jezičnim paradoksima. U Montaleovom stihu nazire se zamišljeni odgovor Ludwigu Wittgensteinu i njegovu završnom upozorenju u Tractatus Logico-Philosophicus,"O onome o čemu se ne može govoriti valja šutjeti" – šutnja se tu ne shvaća kao "uzdržavanje od govora", nego kao aktivna "šutnja o nečemu". Tako je stih na neki način odredio i odabir umjetnika za izložbu. Umjetnici stvaraju „tišinu“ u kojoj se „stvari prepuštaju“, tišinu koja ih štiti od običnosti. U tišini, u mnogim pojedinačnim tišinama, stvaraju se novi odnosi, stvari se napuštaju, posvajaju. Izložba govori o tome kako stvari iz stanja običnosti – postaju umjetnost.

Za izložbu su realizirana dva nova projekta. Frosi i Perrone su u suradnji s učenicima zagrebačke Škole za primijenjenu umjetnost ostvarili video performans koji će biti pokazan na Medijskoj fasadi muzeja. Giorgio Andreotta Calo će na zatvaranju izložbe u suradnji s kompozitorom i dirigentom Mladenom Tarbukom te studentima Muzičke akademije, na gradilištu nove Muzičke akademije izvesti poseban koncert koji će medijem glazbe podcrtati specifičnost arhitektonske i urbanističke povijesti zgrade Željpoha (Ferimporta).

Umjetnici pripadaju mlađoj i srednjoj generaciji i mnogo su izlagali. Na 54. venecijanskom bijenalu u centralnoj izložbi „Iluminacije“ sudjelovalo je dvoje umjetnika s ove izložbe: Giorgio Andreotta Calo i Elisabetta Benassi.

Izložba je ostvarena u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu.

Pokrovitelji: Ministarstvo za kulturna dobra i aktivnosti Republike Italije i Veleposlanstvo Republike Italije

Donator: Privredna banka Zagreb

Izložbu su poduprli: Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Regija Veneto - Uprava za kulturnu aktivnost.Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Adobeovog Flash Playera.